Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Reportage 14 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Vijf redenen om een Toyota Hilux (niet) te kopen

Nu zelfs Nederland door Koning Winter veroverd is en tot onbegaanbaar terrein is verklaard, is een echte four-wheel-drive pick-up wel heel verleidelijk. Tijd om op een rijtje te zetten waarom je de meest legendarische, de Toyota Hilux wel of niet moet kopen.

Om die vragen te beantwoorden gingen we voor een reportage in Autovisie-magazine op pad met de allernieuwste en een van de allereerste. Maar welke van de vele generaties van deze onverwoestbare pick-up moet je hebben. Of heb je er helemaal niets aan in Nederland?

1-Nooit meer keuzestress

Toyota Hilux gen 3

Als voor jou het kiezen van een nieuwe auto alleen maar keuzestress is, kun je jezelf een leven lang rust bezorgen door voor een Toyota Hilux pick-up te gaan, want die zijn simpelweg niet kapot te krijgen. Vraag maar aan Jeremy Clarkson en consorten of Bob Bacon. De eerste zit voor poging tot moord achter de kijkbuis-tralies van Youtube, de tweede vertelt in een jubileumvideo dat hij zijn auto niet mishandelt, maar juist gebruikt zoals deze bedoeld is.

2-Wegen worden overbodig

Zeker met de latere generaties, die zoals de allernieuwste een beresterke turbodiesel en vierwielaandrijving hebben, is geen obstakel onneembaar en geen terrein te ruig. Asfalt is onnodige luxe, want je kunt als in een vliegtuig een rechte koers uitstippelen. Je trekt gewoon een streep van Delfzijl naar Johannesburg en rijdt simpelweg met je Toyota Hilux recht op je doel af: dwars door weilanden en woestijnen.

Toyota Hilux gen 2
Foto: Jerome Wassenaar

3-Je koopt de status van professional

Elke aannemer, bootjesboer, hulpverlener of militair zal je niet meer als amateur maar als professional zien want zij weten dat je het allerbeste gereedschap gekozen hebt. Zij weten dat de nieuwste Toyota Hilux geladen is met een verse 2.8 turbodiesel die 204 pk en 500 Nm sterk is. En 2105 kg weegt maar, dat is belangrijker, 3500 kg mag trekken. Dat hij 200 km/h haalt en in 10,2 seconden van 0-100 km/h sprint, is onbelangrijk en ook een beetje ongelooflijk.

Hilux first gen
Zeldzaam: de allereerste Hilux

4-Hij is er ook als klassieker

Voor wie de nieuwe een maatje te groot is -want hij is enorm met een lengte van 5,32 meter en een hoogte van 1,81 meter- is een eerdere (en kleinere) Hilux misschien wel aantrekkelijk. Maar weet dat goede ook heel zeldzaam zijn en niet altijd 4WD. Bovendien gaan werkpaarden niet met pensioen maar moeten zich letterlijk vaak doodwerken. Zo’n klassieke Toyota Hilux van de tweede generatie (RN20) in zo’n goede staat is kortom zeldzamer dan een gewone Ferrari. Wij mochten voor een reportage in Autovisie magazine op pad met een exemplaar uit 1978. Die is zo goed als nieuwe omdat hij zijn levenlang is vertroeteld: eerste door een Finse boer en nu in de Louwman Collectie.

Hilux interieur
Simpel maar doelmatig, interieur Hilux RN20

5-Goed gereedschap is niet goedkoop

Omdat zo’n Hilux echt gereedschap is voor professionals is hij dus niet goedkoop. Want met een vanafprijs van nog geen 20 mille lijkt de instapper goedkoop maar is dat niet voor een particulier. Want die moet BTW en BPM bepalen. De Toyota Hilux Double Cab Van Invincible die wij hier rijden kost € 68.426,45 ( €42.945,– ex.BTW). Dat doet zelfs de grootste liefhebber zich afvragen of hij wel voldoende werk heeft voor zo’n pick-up. Want waar ga je die laadbak daadwerkelijk voor gebruiken en hoe vaak kun je hem als trekpaard inzetten. Van de andere kant is het de ideale basis voor een mooie camperunit.

Hilux vintage
Hilux 1978 en de 2021 versie. Foto Jerome Wassenaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.