Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 16 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Test: Porsche 718 Cayman GT4 – VIDEO

De Porsche 718 Cayman GT4 heeft een 4,0-liter zescilinder boxermotor zónder turbo. En nee, dat is niet de racemotor uit de 911 GT3. Dit exemplaar is gebaseerd op de turbomotoren uit de gewone 911-modellen. Maar het is allesbehalve een standaardblok. Hij jankt er 420 pk uit, heeft een handbak en achterwielaandrijving met een mechanisch sperdifferentieel. Kortom, een op de bestuurder gericht precisiewapen. Peter Hilhorst reed ermee op het spectaculaire Knockhill Racing Circuit in Schotland.

Het leek er lange tijd op dat de Porsche 718 Cayman GT4 de hoogtoerige zescilinder uit de 911 GT3 ging krijgen. Die past in deze middenmotor Porsche, maar die motor is te duur en te complex om hem in de kleinere Porsche te proppen. Daarom een blok dat gebaseerd is op de turbomotoren in de huidige 911 Carrera-modellen. De turbo’s zijn eraf, hij is opgeboord en van heel veel nieuwe onderdelen voorzien. Daardoor levert hij 420 pk bij 7600 toeren per minuut en een koppel van 420 Nm bij 5000 toeren per minuut. Hij is voorlopig alleen met een handgeschakelde zesbak leverbaar en zal volgend jaar ook met een PDK-automaat komen. Hij weegt 1420 kg, heeft de voortrein van de 911 GT3 en in de achteras zijn ook een aantal GT3-componenten terug te vinden voor meer scherpte en gevoel.

Downforce

Voorts heeft de Porsche 718 Cayman GT4 in totaal 50% meer neerwaartse druk dan voorheen, terwijl de luchtweerstand niet is toegenomen. Dat komt vooral door een veel effectievere diffuser, doordat de uitlaatpijpen uit het midden zijn. Daardoor kan de lucht veel sneller onder de auto vandaan komen. De achterspoiler levert ook een grotere bijdrage. Aan de voorzijde een grote splitter en enkele uitstroomopeningen vóór de voorwielen om de turbulentie rondom de wielkasten te verminderen.

Porsche 718 Cayman

Nordschleife

De Porsche 718 Cayman GT4 is twaalf seconden sneller is dan zijn voorganger op de Nordschleife. De prijs voor de 718 Cayman GT4 begint bij 151.400 euro. Een stevige prijs voor een auto die eigenlijk geen concurrenten heeft. Autovisie-testredacteur Peter Hilhorst rijdt de Cayman GT4 op het twee kilometer lange Knockhill Racing Circuit in Schotland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.