Ramon Mens
Ramon Mens Video 17 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Polestar 1: Eerste test Gran Turismo met 600 pk en 1000 Nm.

We reden zelf met Polestars eerste, die simpelweg Polestar 1 heet. Het is een grote luxe coupé die vooral een Gran Turismo moet zijn. Is dat gelukt? Hoe sportief is een hybride met 600 pk en 1000 Nm trekkracht?

Polestar 1

Eerste van een nieuw merk

De Polestar 1 is een bijzondere auto in alle opzichten. Het is niet alleen een exceptionele auto qua constructie en techniek maar ook de eerste en laatste hybride van het new mobility-werk van Volvo en Geely. De Polestars nummer 2, 3 en 4 zijn namelijk stuk voor stuk volledig elektrisch. En die laten niet lang op zich wachten, want de Polestar 2 maakt nu al zijn eerste voorstelrondje door Europa. Hij zit de Polestar 1, die eind dit jaar al op de markt komt, dicht op de hielen. De Polestar 1 lijkt vooral een statement dat ook hybrides en binnenkort EV’s niet saai hoeven te zijn.

Polestar 1

Bijzondere hybride

De aandrijflijn van de Polestar 1 bestaat uit de bekende viercilinder Volvo-motor die met turbo en supercharger 308 pk levert. Deze krachtbron krijgt ondersteuning van maar liefst drie elektromotoren. Een fungeert ook als dynamo, de achterste twee drijven ieder een achterwiel aan. Het totale systeemvermogen komt daarmee op 600 pk en 1000 Nm. Die elektropower is dus per wiel in te zetten en dat noem je torque-vectoring. Dit helpt de grote coupé die 2350 kg weegt bochten te ronden. De opbouw van de Polestar 1 is speciaal, want de basis is een aluminium chassis en de koets is van carbon. Exotische materialen met een dito prijskaartje want de Polestar 1 is niet goedkoop. Hij is hier te koop voor 159.500 euro.

Hoe rijdt hij?

Als een auto die een stuk kleiner aanvoelt. En dat komt deels door die torque-vectoring maar ook door de onderstel opzet. Want daarvoor zijn ook de beste materialen gebruikt; verstelbare Öhlins-dempers die ook voor de Lamborghini Aventador zijn gebruikt, Akebono remmen en nog meer. Die complete onderstelsetup is zo goed dat deze grote GT bijna als een echte sportauto stuurt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.