Autovisie
Autovisie Video 29 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit is de eerste SUV van Lotus, de Eletre

Een lengte van 5,10 meter, vierwielaandrijving, vijf zitplaatsen, twee motoren, vierwielbesturing, panoramadak, lidar-technologie, het zijn zaken die je nooit eerder in een brochure van Lotus hebt gelezen. Tot de uitgave van de Eletre, want de Engelse autobouwer breekt met het verleden. De Lotus Eletre is een van twee SUV’s.

Een Sports Utility Vehicle van Lotus dus en een tweede, kleinere onderweg. Ondanks de introductie van de Porsche Cayenne, Lamborghini Urus, Aston Martin DBX en – binnenkort – de Ferrari Purosangue,  blijft het voor een merk als Lotus raar. Het Engelse merk staat immers voor puur rijplezier met compacte wendbare sportwagens, gebouwd op een lichtgewicht constructie met zaken aan boord die pure noodzaak zijn in plaats van luxe en comfortverhogend. Dat valt niet te rijmen met een mastodont als een SUV. Toch heeft Lotus waar mogelijk het lichtgewicht concept op de SUV losgelaten. De technische architectuur wordt gelegd door aluminium en de carrosseriedelen zijn van lichtgewicht materialen vervaardigd. Overall weegt de Lotus Eletre zo’n 2000 kg, al moet het uiteindelijke gewicht nog worden bepaald.

Door Europese Commissie opgedrongen

Niet alleen komt het enorme gewicht door de 5,10 meter wagenlengte, ook voor de aandrijflijn met twee 600 pk sterke elektromotoren en een dik 105 kWh-accupakket.

Lotus Eletre, SUV
(Afbeelding: Lotus)

Daarnaast beschikt de Lotus Eletre over de door de Europese Commissie opgedrongen comfort- en veiligheidsverhogende zaken als airbags, lane departure warningsystems en autonoomrijden-functies, terwijl ook sluitbekrachtiging op de deuren, elektrisch bedienbare portierramen en een automatisch bedienbare achterklep aanwezig zijn.

Functionele details Lotus Eletre

Om de massa te camoufleren beschikt de Lotus Eletre over enkele designtrucjes. Zo is het dak in zwart uitgevoerd, zodat de auto laag lijkt. Om de wagenlengte van dik vijf meter niet te benadrukken, zijn de flanken kort gehouden. Verder zijn er tal van luchtkanalen die de auto licht moeten doen lijken. Ze zijn uiteraard functioneel. De technologie erachter deed Lotus op met de Evija, de elektrisch aangedreven hypercar van het merk. De Eletre zit er vol met luchtdoorstroomopeningen, zoals in het front, in de vier wielschermen, in de C-stijl en in de bumper.

Voor het ontwerp is Peter Horbury verantwoordelijk. Deze voormalige Volvo-ontwerper met onder andere de eerste C70 op zijn naam, heeft de SUV een totaal eigen gezicht gegeven, waarvoor hij elementen van de Evija en Emira heeft gebruikt, zoals de voorklep en de luchtkanalen in de achterzijde. Maar wie de geel/zwarte Lotus-emblemen afplakt, zal niet snel Lotus als fabrikant van de Eletre noemen. Horbury en zijn team hebben een lange maar lage SUV neergezet.

De auto oogt meer als crossover, maar Lotus noemt de auto een SUV omdat de Chinese klant voor die term gevoelig is. De afmetingen van de auto zijn opvallend, 5,10 meter in de lengte, 2,13 meter in de breedte en 1,63 meter in de hoogte. Vooral de verhouding breedte en hoogte wijkt af van wat we reeds op de markt zien.

Sjoerds Weetjes 287

Alles over de nieuwe Lotus Eletre, die onder de codenaam Type 132 werd ontwikkeld, hoor en zie je in de Sjoerds Weetjes 287. De video staat bovenaan dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.