Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 29 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: Lancia Flavia, de redactiefavoriet uit de jaren 60

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een Lancia Flavia die perfect geschikt is voor de aankomende zomerdagen.

De Flavia werd in 1960 voor het eerst geïntroduceerd op de Autoshow van Turijn. Dat jaar reed Autovisie-redacteur Jan Apetz als eerste Nederlandse journalist met de Lancia over de smalle slingerende wegen ten noordoosten van Turijn.

De Lancia Flavia deed eigenlijk alles goed

“Het is een vederlichte, haarscherp sturende auto waarbij de voorwielaandrijving nauwelijks voelbaar is. Behalve wanneer bij het snel uit een hairpin wegaccelereren de wagen rechtuit wilde en stevig vasthouden van het stuur een vereiste bleek om een achterligger niet de indruk te geven dat het de bochtentechniek van de haastige Flavia-rijder maar zo-zo-là-là was gesteld.”

“Daar was de formidabele remkracht van de Dunlop-schijfremmen, die het mogelijk maakte de Flavia aan het eind van een volgas traject zo verbijsterend kort voor een straffe bocht van de 150 kilometer per uur topsnelheid (teller wijst dan 155) tot het tempo terug te brengen, waarmee de wagen zich de Lancia-traditie getrouw als een scheermes door elke kromming laat sturen.”

Rallyhelden: Lancia Delta, Toyota Celica, Subaru Impreza, Mitsubishi Lancer én de Toyota GR Yaris

“Het was allemaal precies goed, zoals ook – ‘last but not least’ – de als een turbine draaiende, volkomen trillingsvrije en geruisloze viercilinder boxermotor.” In eerste instantie was de Lancia Flavia enkel met de 1,5-liter viercilinder leverbaar. Later kwamen hier de 1.8 en 2.0 bij. De 1500 cc van de eerste bouwjaren leverde 78 pk met een enkele carburateur en 90 pk met een dubbele carburateur.

Een sierlijk en ruim interieur

Het interieur is ruim opgezet, volgens de redacteur kunnen de passagiers en de bestuurder goed hun benen kwijt. Het dashboard is uiterst modern vormgegeven (voor de jaren 60) en er is ook nog een tweede zitrij waar mensen plaats kunnen nemen.

Goede wegligging, een comfortabel interieur, een verfijnd rijgedrag en een ontspannen rijervaring. De redactie uit de jaren 60 was vol lof over de Lancia Flavia, of ze nu reden met de coupé, de sedan of de cabriolet.

De Lancia Flavia Convertible als occasion

Autovisie vindt een Lancia Flavia Convertible uit 1963. De cabriolet werd in 2008 ingevoerd naar Nederland en heeft volgens de kilometerteller 96.653 kilometer ervaring.

In de neus ligt de 1,5-liter viercilinder boxermotor die volgens de verkoper recent nog een grote beurt heeft gehad. Voor de cabriolet – inclusief hardtop – vraagt de aanbieder net geen 40 mille. Hoewel de klassieker er nog strak uitziet, is de softtop helaas niet meer in goede staat.

Occasions: drie onvergetelijke cabrio’s voor minder dan € 5.000 getipt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.