Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 21 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Occasions: drie onvergetelijke cabrio’s voor minder dan € 5.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke onvergetelijke cabrio koop je voor maximaal 5.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Is dit het jaar waarin je toch eens voor een leuke cabrio zwicht? Voor niet al te veel geld koop je een occasion die je de rest van je leven niet meer vergeet.

Occasions: drie onvergetelijke cabrio’s

Ford Streetka (2003 – 2006)

De gewone Ka verdwijnt langzaam uit het straatbeeld, maar de Streetka is altijd al een zeldzaamheid geweest. Vandaag de dag is het een pure liefhebbersauto. Met zijn 1.6-liter benzinemotor is hij best vlot, maar een sportwagen willen we het niet noemen. Wel is de tweezitter gemakkelijk te rijden en aangenaam handelbaar op de koop toe! Er staat er eentje bij een autobedrijf in Nijverdal: een knalrode (2004, 87.000 km) voor € 4.980.

Oordeel van de Wegenwacht

De Streetka kent wat onschuldige euvels van elektronische aard. De motor stopt soms als het licht wordt ingeschakeld; het gevolg van een los contact bij het linkerachterlicht waarop ook de brandstofpomp zit aangesloten. Een onregelmatig lopende krachtbron wordt veroorzaakt door een doorgesleten draad bij de lambdasonde.

Ford Streetka (2003 - 2006)

Mazda MX-5 (1998 – 2006)

De MX-5 loopt inmiddels 30 jaar mee, verspreid over vier modelgeneraties. Mooie, onverprutste exemplaren stijgen eerder in prijs dan dat ze dalen. We komen uit bij zo’n model van de tweede generatie. Zelfs met de instapmotor is zo’n Mazda een pure sportwagen. Om ervan te genieten, hoef je heus niet vol gas te rijden. Minpuntje: de bagageruimte is erg krap. Vandaar dat je er veel ziet met een bagagerek achterop. Zoals de zilvergrijze 1.6i (1999, 107.000 km) bij een autobedrijf in Nieuwstadt, voor € 4.945.

Oordeel van de Wegenwacht

Kwalitatief is de MX-5 een erg goede auto, mits hij deskundig wordt onderhouden. Een motor die maar niet wil aanslaan, kampt met een te slappe veer in de spanner van de distributieriem. De Wegenwacht weet een tijdelijke oplossing, maar in de garage moet er een nieuwe veer in. Als de bedrading van de lambdasonde sluiting maakt, kost je dat een motorzekering.

Mazda MX-5 (1998 - 2006)

Opel Tigra Twin Top (2004 – 2010)

De Tigra is net even minder sportief dan de twee andere kandidaten, maar met het dak open heb je er evengoed plezier van! Als enige van dit drietal heeft de Tigra een stalen klapdak zodat je er in de winter mee kunt blijven rijden. Onderhuids is het een Corsa: hij rijdt ook ongeveer gelijk, met dezelfde ’doodse’ besturing. In Weurt stuiten we op een fraai metallic blauw exemplaar (2008, 135.000 km), voor € 4.750 te koop bij een autobedrijf.

Oordeel van de Wegenwacht

Van deze Tigra kent de Wegenwacht de nodige mankementen, maar geen dramatische. Een motor die meteen naar de 4.000 toeren gaat, wordt geplaagd door een lekke slang in de inlaat. Een vastzittende EGR-klep maakt dat de Opel plotseling vermogen verliest. Als dat vaker voorkomt, moet het onderdeel in de garage worden vervangen.

Opel Tigra Twin Top (2004 - 2010)

Onze keuze

De Tigra is een cabrio voor alle seizoenen, de Streetka is lekker gek, maar de MX-5 biedt het rijplezier dat bij dit type auto past. Als wij moeten kiezen, wordt het de Mazda.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.