Autovisie
Autovisie Nieuws 22 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Nog twee maanden wachten op eerste Rimac Nevera

Slechts 150 stuks bouwt het Kroatische technologiebedrijf Rimac van zijn twee miljoen euro kostende Nevera en de eerste exemplaren van die elektrisch aangedreven hypercar zijn in aanbouw. Het duurt allemaal net iets langer dan gepland.

Rimac beloofde zijn klanten dat de auto’s eerder zouden komen, maar tijdens de ontwikkeling stuitte de Kroatische elektrotechneut op enkele problemen. “Het is een supercomplex project, maar we zijn er. De eerste auto’s zijn in productie. En dan spreek ik van klantenauto’s”, zo laat Mate Rimac, grondlegger van het ontwikkelingsbedrijf, weten. ”We zullen de auto’s in de komende twee maanden leveren.”

Beschikbaarheid onderdelen

Op de vraag wat de vertraging veroorzaakte, laat Mate aan autovakblad Automotive News Europe weten: “Het is vooral de beschikbaarheid van onderdelen. Mensen vragen zich misschien af ​​waarom er een probleem is met een auto met zo’n laag volume. Het probleem is dat we erg verticaal geïntegreerd zijn. Veel onderdelen maken we zelf, ook alle elektronica in de auto. Het is onze eigen hardware en software. Voor elke auto moeten we duizenden en duizenden elektronische componenten aanschaffen. En dat blijkt een uitdaging vanwege het chiptekort.”

Alle crashtests doorstaan

De eerste auto’s gaan in Europa de weg op. De Amerikaanse klanten moeten iets langer geduld hebben. Dat komt door de typegoedkeuring van de elektrische hypercar. Rimac heeft bijna alle crashtests afgerond. Hij geeft aan dat er inmiddels 45 botsproeven achter de rug zijn. Daarvoor zijn liefst negen complete auto’s gebruikt. De wagens dienden elke keer weer opnieuw opgebouwd te worden en dat kost uiteraard veel onderdelen. Volgens Mate is de Nevera de eerste elektrische hypercar met een typegoedkeuring in Europa en Amerika. Het traject voor de Europese goedkeuring is volledig afgerond. Voor de Amerikaanse wetgeving dient de Nevera nog enkele proeven te ondergaan, maar dat is een kwestie van formaliteiten aldus Mate.

Rimac zet enorme stappen en begint aan indrukwekkende campus

Door VW weggegeven Bugatti nu officieel onderdeel van Rimac

Automobili Pininfarina Battista

Voor de bouw van de Nevera heeft Rimac een compleet nieuwe productielijn neergezet. De auto wordt er in zijn geheel vervaardigd, terwijl het bedrijf voor Automobili Pininfarina ook de technische basis voor de Battista legt. De Nevera en Battista zijn tweelingbroers, maar hebben beide een eigen design. Louter de technische basis delen de in Kroatië vervaardigde Nevera en de Italiaanse Battista. Met de productiestart komt er een einde aan een ontwikkelingsperiode van enkele jaren. Alweer in 2018 stelde Rimac een eerste concept voor, de C_Two. De sportcoupé zou vervolgens in 2020 in productie gaan.

T-vormige batterij

De auto beschikt over een volledig elektrische aandrijflijn, waarbij elk wiel over een elektromotor beschikt. Afhankelijk van de rijmodus leveren de elektromotoren vermogen, waarbij het systeemvermogen oploopt tot maximaal 2000 pk. Het stelt de Nevera in staat om binnen twee tellen van stilstand naar 100 km/h te sprinten. De topsnelheid ligt boven de 400 km/h. Een 120 kWh groot accupakket voedt de elektromotoren. De batterij ligt in T-vorm tussen én achter de twee stoelen.

Dealers in Benelux

Rimac is inmiddels dealers voor de Nevera aan het aanstellen. Voor België en Luxemburg is de Belgische Volkswagen-importeur -ook vertegenwoordiger van Bugatti- in de arm genomen. In Nederland neemt Pon, dat reeds Bugatti onder de vleugels heeft, de verkoop van de Rimac Nevera op zich.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.