Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 22 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Nu al opvolger Dacia Spring EV in de maak

Of de botsproeven van Euro-NCAP de Renault-top prikkelde, is niet duidelijk, maar kort na de bekendmaking van de negatieve testresultaten heeft het concern direct besloten aan een opvolger van de elektrische Dacia Spring EV te werken.

Luca de Meo, de topman van de Renault Group, liet dat tijdens een presentatie over de jaarcijfers aan investeerders weten. Daarmee komt er al snel een einde aan de carrière van de Roemeense elektro-auto. De in China gebouwde Renault met Dacia-labels voor Europa verscheen pas in 2021 op de markt, nadat de fabrikant hem dik een jaar daarvoor al had aangekondigd. De Spring EV is volgens Renault een commercieel succes. Van de omgelabelde Renault Kwid/City K-ZE zijn er al 46.000 verkocht.

Renault 5 én 4

Het werk aan de nieuwe generatie is reeds van start gegaan. De Fransen verwachten de compacte crossover in 2024 op de markt te brengen. Hij zal op een nieuw platform verschijnen, dat is afgeleid van de architectuur van de elektrische Renault 5 en 4. Hij krijgt vermoedelijk een kleinere batterij dan zijn Renault-broers. De fabrikant noemt het platform CMF-A, waar de genoemde Renaults, net als de opvolger van de Nissan Micra, op CMF-B komen te staan.

Renault 5, elektrische auto, volksauto, volk
Renault 5 Prototype (Afbeelding: Renault)

Offensief

De vervanger van de Dacia Spring is voorlopig het enige elektromodel dat Renault voor zijn budgetmerk bij naam noemt. De fabrikant komt concernbreed met 27 nieuwe modellen tot en met 2025, maar geeft de types geen naam of rugnummers. Daarvan is meer dan eenderde elektrisch aangedreven. Het elektro-offensief start met de Mégane E-Tech Electric. Met die nieuwkomer stapt Renault in het C-segment, waarin bijvoorbeeld in 2024 de elektrische Scénic komt. Die klasse plus de hogere segmenten krijgen de helft van alle nu geplande elektromodellen

Lagere segmenten

De resterende EV-types vallen dus in het A-, zoals de Dacia Spring EV-opvolger (2024), en het B-segment, zoals de Renault 5 (2024). Een aantal elektro-types verschijnt onder het sublabel Mobilize, zoals de Limo (2022) en de Twizy (2023). Voor Alpine staan nu drie modellen op de agenda, een crossover (2024), een sportsedan (2025) en een hatchback op basis van de nieuwe Renault 5.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.