Autovisie
Autovisie Nieuws 2 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Door VW weggegeven Bugatti nu officieel onderdeel van Rimac

De joint-venture tussen Porsche en Rimac is officieel en Bugatti Rimac is per direct een feit. Het nieuwe bedrijf kan aan de slag.

Porsche mag dan benadrukken dat het pas vier maanden geleden is dat de aankondiging van de nieuwe onderneming werd aangekondigd, achter de schermen werd al langer tussen de twee partijen gesproken. Bugatti werd door de Volkswagen Groep als bruidsschat ingebracht. “Weggegeven”, zoals voormalige Bugatti-ceo Stephan Winkelmann het noemde. De Duitser voert nu de scepter bij Lamborghini, waar hij al eerder de topman was.

Molsheim en Sveta Nedelja

De joint-venture Bugatti Rimac is per direct bezegeld. Rimacs grondlegger Mate was in de afgelopen maanden al op bezoek in Molsheim, waar het hoofdkantoor en de productiefaciliteit van Bugatti zijn gevestigd. Hij brengt als nieuwe ceo van Bugatti Rimac de hoofdvestiging van de nieuwe onderneming in het Kroatische Sveta Nedelja onder. Bugatti blijft echter operationeel in Molsheim.

Rimac Nevera raast met 412 km/h concurrentie voorbij

Porsche minderheidsbelang

Rimac heeft in Bugatti Rimac een belang van 55%. De resterende 45% is in handen Porsche, dat op zijn beurt weer 22% van de aandelen in Rimac heeft. Oliver Blume zit als CEO van Porsche als adjunct-bestuursvoorzitter in de Raad van Commissarissen, waarin Porsches financieel directeur Lutz Meschke eveneens een zetel heeft.

bugatti Rimac

In twaalf jaar tijd

Het Kroatische Rimac werd opgericht door Mate Rimac. In twaalf jaar tijd richtte hij een grote onderneming gespecialiseerd in elektrotechniek op, dat direct in het vizier van de auto-industrie stond. Mate bouwt momenteel in de buurt van Zagreb een Rimac Campus. In 2023 moet de het bedrijf zijn deuren openen. Op het 200.000 vierkante meter grote terrein zullen ongeveer 2500 mensen komen te werken.

In gesprek met Stephan Winkelmann: Van Lamborghini naar Bugatti en terug

Bugatti kent een rijke historie, die algemeen bekend is. In 1998 kocht de Volkswagen Groep de naamrechten en startte direct de ontwikkeling van een nieuw model. Na verschillende vingeroefeningen, allemaal gebaseerd op een bijzondere W18- en later W16-motor, verscheen in 2003 de eerste sportwagen onder Volkswagen-visie. In het Franse Molsheim werden vervolgens 450 exemplaren van de Bugatti Veyron gemaakt. Momenteel maakt het merk de Chiron en de Centodieci in een oplage van respectievelijk 500 en 10 units. Met de finishlijn van de gelimiteerde productiecyclus in zicht, wist Volkswagen zich eigenlijk geen raad met het merk. Met dank aan Porsche kon Volkswagen het verliesgevende Bugatti weggeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.