Remco Slump
Remco Slump Video 30 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

De nieuwe Mitsubishi ASX is zo Japans als een alpinopet

De nieuwe Mitsubishi ASX komt ons bekend voor. Logisch, want hij is weinig meer dan een Renault Captur met andere logo’s. Heeft Mitsubishi überhaupt nog wat eigen identiteit weten toe te voegen?

‘De ASX is ontwikkeld speciaal voor de Europese markt’, zo schrijft Mitsubishi in het bijbehorende persbericht. Nogal wiedes, want de Mitsubishi ASX is gewoon een Renault Captur met drie wybertjes erop in plaats van één. Nog raadselachtiger wordt het een zin later, waarin staat dat de ASX binnen de Alliantie Renault-Nissan de eerste compacte SUV is met een plug-in hybride-aandrijflijn. Huh?! De Captur had die toch ook al?

Mitsubishi ASX vroeger als Citroën en Peugeot

Overigens was het bij de vorige generatie Mitsubishi ASX net andersom. Die werd ontwikkeld als Mitsubishi en vervolgens overgenomen door Citroën en Peugeot. De Citroën C4 Aircross was ook bij ons leverbaar. Peugeot heeft de 4008 nooit naar Nederland gehaald. De eerste ASX had een bijzonder lange adem. Hij werd in 2010 geïntroduceerd en gaat pas binnenkort uit productie.

Nieuw Succes? – Renault Captur (2019) – Test

Mitsubishi zou van de markt verdwijnen

Met Mitsubishi in Europa is iets geks aan de hand. Twee jaar geleden kondigde het Japanse merk zijn vertrek aan, maar later krabbelde het toch terug. Een paar modellen zouden hier leverbaar blijven. Op het moment van schrijven biedt Mitsubishi alleen de Space Star (de goedkoopste nieuwe auto van Nederland) en de Eclipse Cross aan.

Ook de Colt komt terug later dit jaar

In 2023 komen de ASX en de aloude Colt terug. De eerste is gebaseerd op de Renault Captur, de tweede op de Clio. Waarom dat is? Omdat het voor Mitsubishi niet loont om speciaal voor Europa – waar het merk een marginale speler is – twee nieuwe modellen te ontwikkelen. En via alliantiepartner Renault heeft Mitsubishi toegang tot bewezen modellen, die op bestaande assemblagelijnen gebouwd kunnen worden.

‘Herkenbaar aan het Dynamic Shield’

Ontzettend handig. Maar het zorgt wel voor problemen bij de pr-afdeling van Mitsubishi. Hoe moeten ze nou een persbericht opstellen zónder daarin Renault te noemen? Mitsubishi lost het op door simpelweg te melden dat de nieuwe ASX herkenbaar is ‘aan het Dynamic Shield aan de voorzijde’. Dat is de officiële benaming voor de Mitsubishi-grille, die op de ASX uiteraard erg veel Renault-trekjes heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.