Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 31 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Duitse minister: E10-benzine verbieden is goed voor de prijs van voedsel

De Duitse minister van Milieu, Steffi Lemke, wil E10-benzine verbieden in Duitsland. Verbod op de brandstof, die voor maximaal 10 procent uit Ethanol bestaat, heeft volgens Lemke positief effect op het aanbod van voedsel en dus ook op de prijs van je boodschappen.

E10 wordt in Nederland sinds oktober 2019 bij alle tankstations verkocht. De benzine is de vervanger van Euro95, hier zat ‘slechts’ 5 procent ethanol in. Kan je auto niet tegen 10 procent ethanol? Dan moet je in Nederland Euro98 E5 tanken.

Verbod E10 maakt boodschappen goedkoper

Als het aan de Duitse minister ligt, kan er per 2030 geen E10-benzine meer getankt worden in Duitsland. Het verbod zou een positief effect hebben op de beschikbaarheid van boodschappen en de prijs hiervan.

Zuinig rijden, brandstof, benzine, duurder, diesel, boodschappen, besparen, brandstof
(Afbeelding: Unsplash)

Maar hoe zit dit exact? De bio-ethanol in benzine wordt gemaakt van suikerriet, bieten of maïs – ook plantaardig afval kan worden gebruikt. De gewassen kunnen volgens de Duitse minister ook dienen als voedsel voor mens of dier. Als dit gebeurt, worden boodschappen potentieel goedkoper en moet er minder honger zijn in de wereld.

Veel kritiek op de Duitse minister van Milieu

Het doel ‘minder honger in de wereld’ is natuurlijk super mooi en goedkopere boodschappen in tijden van inflatie, is ook een erg positief effect. Toch is ook veel kritiek op de uitspraken van de Duitse minister. Zo is er in 2019 in Duitsland door bio-branfstoffen 7,8 miljoen ton aan CO2 bespaard. Geen E10 meer, betekent dat de uitstoot van verkeer weer omhoog gaat.

Dit is hoeveel benzine, diesel en elektrische auto er daadwerkelijk in Nederland zijn

Het Duitse ADAC, de Duitse equivalent van de ANWB, laat weten dat de kans groot is dat benzine duurder wordt als E10 verboden wordt. Benzine met Ethanol is in Duitsland nu zo’n 0,06 euro per liter goedkoper dan de brandstof zonder toevoegingen.

E10-benzine slecht voor je auto?

Ook in Nederland is er al tijden kritiek op E10, en dan met name van autoliefhebbers. Als je enkel het beste voor je auto wil, dan heeft E10 niet de voorkeur. Hoe dit zit en of je E10 mag tanken, lees je in dit achtergrondartikel over E10.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.