Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 19 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

De Mercedes-Benz EQS SUV: het EQuivalent van de GLS

Het derde model in het luxe EQ-offensief van Mercedes-Benz is de zevenzits EQS SUV. Vooral bedoeld om de Amerikanen aan de stekker te krijgen, maar eind van dit jaar komt de elektrische tegenhanger van de GLS ook naar Nederland. We stellen hem aan je voor.

De productie van de Mercedes-Benz EQS SUV wordt binnen een paar weken gestart en hij rolt uitsluitend van de band in het Amerikaanse Tuscaloosa in de staat Alabama. Waarom alleen daar? Simpelweg, omdat Noord-Amerika de belangrijkste markt is voor de EQS SUV. En als je daar een elektrische auto succesvol wil vermarkten, dan moet het een fullsize SUV zijn en dat is hij dan ook.

Korter dan GLS

De Mercedes-Benz EQS SUV-variant heeft dezelfde wielbasis als de EQS en dat betekent een afstand van 3,21 meter tussen beide assen. De totale lengte komt uit op 5,13 meter, waarmee hij 8 centimeter korter is dan het elektrische topmodel, maar hij is wel 20 centimeter hoger. In vergelijking met de GLS is zijn wielbasis 7 centimeter groter, maar meet hij van bumper tot bumper 8 centimeter minder.

Aalglad

Bij de Mercedes-Benz EQS SUV wordt het ljjnenspel minder opzichtig bepaald door de bevindingen in de windtunnel. Dat is bij de EQE en EQS nadrukkelijker het geval. Dat resulteert in aalgladde koetswerken die niet bijzonder harmonieus van vorm zijn, maar wel een extreem lage luchtweerstandscoëfficient hebben. Voor de EQE bedraagt die 0,22 en voor de EQS met zijn langere staart zelfs 0,20. De EQS SUV is veel plomper en heefteen flink hogere cw-waarde. Hoeveel wil het merk niet verklappen, maar wat we wel zien is dat de SUV qua vormgeving beter in balans is dan zijn elektrische EQ-broeders op hetzelfde EVA-platform.

600 kilometer range

Om een acceptabele range te halen krijgt de Mercedes-Benz EQS SUV alleen de grootste batterij van de EQS en dat is het 107,8 kWh-pakket. De batterij met hardcase cellen wordt tien kilometer verderop in de nieuwe accufabriek in Bibb County gemaakt. De WLTP-cijfers zijn nog niet bekend, maar een techneut stelt dat 600 kilometer in die meetcyclus haalbaar moet zijn.

Ook als AMG

De Mercedes-Benz EQS SUV verschijnt in eerste instantie als achterwielaangedreven 450+ met 360 pk en 568 Nm, terwijl deze variant ook met vierwielaandrijving komt en dan heeft hij meer koppel. De prijzen zijn nog niet vastgesteld, maar weet dat een vergelijkbare EQS 120.000 euro kost, dus tel daar nog maar wat bij op. Hoger in het programma staat de 580 die altijd vierwielaandrijving heeft met 544 pk en 858 Nm. Uiteraard volgen er net als bij de EQE en EQS ook exemplaren die het AMG-label gaan dragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.