Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 17 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

De Lancia Kappa Coupé wilde (bijna) niemand hebben

Zeldzaam en betaalbaar gaan niet samen. Wel in deze Lancia Kappa Coupé. Een onbegrepen Italiaan met een fascinerende vormgeving, een temperamentvolle V6 en er zijn slechts 3263 stuks gebouwd.

De Lancia Kappa Coupé week flink af van de gewone versie, waarvan naast een sedan ook een stationwagenversie bestaat. De tweedeurs is van grille tot de voorruit gelijk, maar is verder totaal anders. De wielbasis is twaalf centimeter korter en hij is bijna vier centimeter lager. De voorruit ligt vlakker dan bij de sedan, terwijl de stijlloze portieren, het dak, de achterschermen en de kofferklep allemaal specifiek voor de coupé werden geperst.

Delta

Voor extra cachet zijn er bij de Lancia Kappa Coupé verchroomde lijstjes aangebracht rondom de zijruiten en tussen de achterlichten. Om die units van de tweede generatie Delta minder makkelijk herkenbaar te maken. Het blijft een opmerkelijk koetswerk. Door een slanke neus, vloeiende lijnen, een verzonken achterruit en een plompe kont. In het interieur stoelen van Recaro en de luxe garnering van leer en hout om het op Italiaanse smaak te brengen.

Busso

De Nederlandse markt mocht de Lancia Kappa Coupé charmeren met een roffelende 2,4-liter vijfcilinder met 175 p. Of de vurige klanken van de drieliter Busso V6 van Alfa Romeo. Dit exemplaar heeft de zescilinder in combinatie met een viertrapsautomaat van ZF. Het is een prachtig lopende krachtbron met zachte en stille reacties als je hem mild behandelt. Wie hem aanspoort, ontdekt de sportieve inslag van het karaktervolle blok. Uitbundig, gretig en extravert leeft hij op. Dan voelt hij enigszins verdwaald in het comfortabele lichaam van deze Kappa.

Respect

Het onderstel van de Lancia Kappa Coupé is soepel en de koets beweegt veel, waardoor het bepaald geen strakke rijdersauto is. Hij onderstuurt vlotjes en verliest dan zijn elegantie, maar heb respect voor zijn fysiek en dan is hij ingetogen snel. Het was allemaal niet genoeg om een stempel te drukken in zijn klasse, want uiteindelijk viel alleen een klein groepje liefhebbers voor deze laatste coupé van Lancia.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.