Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 4 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Peters Proefrit #60: Lancia Delta HF Integrale Evo 1 (1992) – VIDEO

De Lancia Delta HF Integrale Evo is de ultieme homologatiespecial van de meest succesvolle rallyauto ooit. In deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit rijdt Autovisie-testredacteur Peter Hilhorst de brute straatversie van het dominante rallykanon.

De Lancia Delta HF Integrale Evo 1 is op basis van de eerste generatie Lancia Delta. Dat model vormde de basis voor de onverslaanbare rallykanonnen. Het bestijgen van de rallytroon begon in 1986 met de HF 4WD, een jaar later kwam de HF Integrale 8V, in 1989 de 16V-uitvoering en in 1991 lanceerde Lancia de bruutste straatversie: de Evoluzione, ook wel Evo 1 genoemd. Allemaal echte homologatiemodellen, waarmee Lancia tussen 1987 en 1992 maar liefst zes maal op rij de constructeurstitel in het WK-rally bemachtigde. Een record dat nog steeds staat. In diezelfde periode werd ook vier keer de WK-titel voor rijders binnengesleept. In 1993 bracht Lancia nog de Evo 2, maar dat was geen homologatiemodel meer, want daar werd door de fabriek geen rallyauto meer van gemaakt.

Grondig aangepakt

De Lancia Delta HF Integrale Evo 1 is dan ook de laatste straatversie met echte rallyhistorie. Ten opzichte van de Integrale 16V werd hij grondig aangepast. De spoorbreedtes namen meer dan vijf centimeter toe en de spatborden werden dientengevolge nóg breder. Lancia verhoogde de veertorens, zodat de rallyauto langere veerwegen kon krijgen. Remmen, onderstel en besturing werden opgewaardeerd om te kunnen heersen op de rallypaden.

Explosief

Door de jaren heen won de 2,0-liter turbomotor aan kracht. In deze Lancia Delta HF Integrale Evo 1 komt de viercilinder tot 210 pk en 300 Nm. Nog steeds genoeg voor aansprekende prestaties. Hij is fel en explosief. De viercilinder pakt soepel op, ontploft bij 3500 toeren per minuut en raast door tot het getal ‘6’ in de slecht afleesbare toerenteller. Hand naar de pook, volgende versnelling erin en de motor valt precies terug op zijn koppelpiek. De besturing vertelt als een navigator alles wat je moet weten en het onderstel vult de pacenotes verder aan.

Je kan deze Lancia Delta HF Integrale Evo 1 nauwkeurig plaatsen en de permanente vierwielaandrijving legt de nadruk op de achteras. Bovendien is er een sperdifferentieel tussen de achterwielen, waardoor je de neus op het gas naar binnen kunt krijgen. Het is een heerlijke auto om mee te gooien en te smijten. Aan alles is te voelen dat dit een uitgekristalliseerde versie van de Delta is. Een effectief én communicatief rallywapen.

Zeldzaam

Deze Lancia Delta HF Integrale Evo 1 komt uit Italië en staat te koop bij Classic Park in Boxtel. Het is mogelijk zelfs een zeldzame Giallo Ferrari-uitvoering. Hij heeft alle kenmerken van die variant waarvan slechts 400 stuks zijn gebouwd. De lakkleur is Ferrari-geel, de Recaro-stoelen hebben zwart geperforeerd leer, er is airco en abs. Alleen de originele aankoopbon uit 1992 vermeldt dat niet en de verkopende partij twijfelt ook, maar bij Italianen weet je het maar nooit. Reden genoeg voor onderzoek, mocht u in de markt zijn. Dan zult u ook weten dat 79.900 euro tegenwoordig een gangbare prijs is voor de gelauwerde Lancia. En of het nou een gelimiteerde editie is of niet, een Delta HF Integrale Evoluzione blijft tijdloos mooi.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.