Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 9 jan 2022
Leestijd: 1 minuut

Het perfecte recept voor een hot hatch: de Renault 19 16V

De Renault 19 16V weegt niks, heeft een felle motor en een messcherpe besturing. Het perfecte recept voor een geweldige hot hatch.

De Renault 19 16V levert spetterende prestaties door 137 pk en een gewicht van slechts 1035 kg. En veel beleving. De begrenzer komt bij 7200 toeren per minuut inzetten en de motor begint pas voorbij 4000 toeren per minuut écht kracht te leveren. Dan doet hij tot de rode lijn zijn uiterste best om het asfalt op te vreten.

Facelift

De Renault 19 16V is eenvoudig te herkennen. Onder meer aan andere bumpers, skirts, fraai lichtmetaal, een achterspoiler en grotere uitlaat. Dit is een versie van na de facelift in 1992. Die is ter herkennen aan de ovale koplampen, de kortere motorkap en de achterlichten die in elkaar doorlopen. Hij oogt minder hoekig en moderner dan de Phase 1. Vanbinnen een verstelbaar sportstuur en strak ondersteunende stoelen.

Trekken

Door het lage wagengewicht is de snelheidssensatie in de Renault 19 16V groot. De besturing geeft alle details en precisie om de randen van het asfalt op te zoeken. Als de viercilinder begint te pieken dan trekken de voorbanden lichtjes aan het stuur als extra dimensie aan het toch al rijke stuurgevoel. De vering is stug en de dempers kennen wel enige compassie met de inzittenden.

Handpalmen

Het weggedrag van de Renault 19 16V geeft vertrouwen maar biedt ook spanning. Hij is licht, beweeglijk en met een uitdagende balans. Hij schetst met onderstuur de grenzen in je handpalmen en de achterzijde is behulpzaam om de neus weer de juiste richting op te krijgen. Het is onmiskenbaar een pure rijmachine zoals de latere R.S.-modellen dat ook waren. Een geweldig recept van Renault.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.