Stijn Kuster
Stijn Kuster Test 2 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Dit is de daadwerkelijke actieradius van de Kia Niro EV

Elektrische auto’s verbruiken doorgaans meer dan de fabrikanten opgeven. Het resultaat is een minder goede actieradius dan je wellicht verwacht. Ditmaal testen we het rijbereik van de Kia Niro EV.

Het verschil in de opgegeven WLTP-range en daadwerkelijke actieradius is bij sommige auto’s groot. Om deze reden test Autovisie het echte gemiddelde rijbereik in praktijk met airco en radio aan. Zo weet jij beter hoe ver je echt met een EV komt.

Kia Niro EV

Autovisie rijdt de Kia Niro met de 204 pk elektromotor op de voorwielen die zijn energie put uit een accupakket met een capaciteit van 64,8 kWh. Volgens de fabrikant kan je 463 kilometer rijden op een volle acculading.

De daadwerkelijke actieradius

De kou tijdens de test had duidelijk invloed op de prestaties van de Kia Niro EV, want diens verbruik (zonder warmtepomp) significant hoger dan de fabrikant opgeeft. Hierdoor haalde de elektrische auto een actieradius van 329 kilometer.

Kia
Gemiddeld Verbruik (WLTP) 16,4 kWh/100 km
Gemeten Verbruik 19,7 kWh/100 km
Actieradius (WLTP) 463 km
Gemeten Actieradius 329 km
Laadtijd 10-80% 43 min
Gemeten Laadtijd 10-80% 62 min

Ondanks een accuverwarmingsfunctie die reageert op ingeplande laadstops, viel de Kia in de kou tegen aan de snellader. De laadsnelheid van de Kia Niro EV kwam maar zeer kortstondig boven de 70 kW uit en bleef meestal rond de 40 à 50 kW hangen, zodat je (veel) meer dan een uur kwijt bent voor een 10 tot 80 procent vulling

De verbruiksronde

Autovisie test zelf in Nederland onafhankelijk het verbruik tijdens de Autovisie dubbeltest. Let op het verbruik kan variëren want is afhankelijk van je rijstijl maar ook weersomstandigheden en nog veel meer factoren.

Kia Niro EV, actieradius
(Afbeelding: Martijn Bravenboer)

Wil je deze dubbeltest en andere met alle meetgegevens volledig lezen neem dan een abonnement. Je hebt al een Premium-abonnement vanaf 0,92 cent per week.

Elektrische auto’s worden niet het best verkocht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.