Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Reportage 21 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Stierengevecht met twee Lamborghini’s

Een Lamborghini van nu is te tam roepen liefhebbers soms maar de Huracán met alleen achterwielaandrijving lijkt moeilijker te temmen. Hoe wild is hij in vergelijking met het beest dat Diablo heet?

Tekst: Peter Hilhorst  Fotografie: Jérôme Wassenaar

Voor een reportage in Autovisie magazine regelden we een confrontatie. Met dank aan eigenaar Leon Schoeren konden we rijden met zijn Diablo en hem vergelijken met de splinternieuwe en spannendste Huracán van het moment.

Bruut

De opvolger van de Countach heet Diablo en is vernoemd naar de Spaanse duivel. Een achterwielaangedreven mastodont met een 5,7-liter V12, die de coupé monsterlijke eigenschappen geeft. Een bruut zonder rijhulpjes, zodat de reflexen van een stierenvechter vereist zijn. Die bezat niet elke koper, zo bleek. Onkunde resulteerde vroeg of laat in een ongeluk. In 1993 werd het leveringsprogramma uitgebreid met de vierwielaangedreven Diablo VT. Deze Viscous Traction-versie had verder stuurbekrachtiging, dunnere voorbanden, betere remmen en elektronisch geregelde dempers om de dodelijke punten van zijn horens te vijlen.

Diablo side
De Diablo ziet er intimiderend uit

Paradepaard

De levensloop van de Huracán begint heel anders. Ook hij krijgt in de traditie van Lamborghini de naam van een Spaanse stier. Een berucht beest dat als een hurricane, een orkaan, tekeerging. Hij vervangt in 2014 de Gallardo en heeft net als zijn voorganger vierwielaandrijving. Direct vanaf het begin klinken er geluiden dat de Huracán te lief is. Braver en verfijnder dan de Gallardo. Geen drieste stier, maar een paradepaard met een braaf weggedrag. 

Huracan raar

Puurste

Wij gaan hier op pad met de puurste Huracán van het moment: de EVO RWD Spyder, de open variant met alleen achterwielaandrijving. In vergelijking met de 4WD-versie is hij ruim dertig mille voordeliger. Al blijft het met 289.335 euro geen koopje en met een paar opties stijgt de prijs zomaar richting 350.000 euro. De RWD mist niet alleen aandrijving op de voorwielen, maar het is verder ook een technisch uitgeklede Huracán. Zo ontbreken achterwielsturing, het stuurhuis met variabele overbrenging en torque vectoring, zodat de bestuurder helemaal zelf de ideale lijn mag veroveren. Daarnaast heeft hij met 610 pk ook 30 pk minder dan de vierwielaangedreven versie.

Huracan Spyder RWD
De puurste Huracán met alleen achterwielaandrijving

335 km/h

Deze Diablo is een uiterst zeldzame VT Millenium Roadster. De roadster heeft een targadak van carbon dat met de hand moet worden verwijderd. Vervolgens kan het dakpaneel boven op de motorkap bevestigd worden. Het dakdeel vervolgens weer ontgrendelen gaat elektronisch met een knop in het interieur. Door de gewijzigde luchtstroom rond de achtersteven is de kont gewijzigd ten opzichte van de coupé met een andere klep en grotere luchtinlaten. Dat dient ervoor om de natuurlijk ademende 5,7-liter V12 met 530 pk en 605 Nm de beloofde inspanning te kunnen laten leveren. Dankzij de vierwielaandrijving is 100 km/h haalbaar in krap vier tellen en door een handgeschakelde dogleg vijfbak met lange overbrengingen brengt de V12 hem naar 335 km/h.

Spektakel

Daiblo en Huracan

Het starten van een Diablo is een spektakel. Ook als je het niet zelf doet. De startmotor moet zich even inspannen, waarna de V12 tot leven komt. Met een kleine brom die direct gevolgd wordt door een keiharde oerkreet. Ik druk op de startknop van de Huracán en als een goede imitator probeert de V10 hetzelfde. Alleen met minder bass en meer treble. Zo komt het duo in beweging om het openbare leven te domineren. Wil je lezen hoe ze verder rijden en nog meer van ze zien in prachtige fotografie? Koop dan Autovisie magazine!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.