Stuurmanswegen: De vele smaken van Slovenië

Met invloeden uit de Alpen, de Balkan, Italië en het mediterrane gebied heeft Slovenië fijne ingrediënten. Met als bindmiddel mooie wegen en als garnering prachtige natuur.

Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet. Als dit ergens op van toepassing is, dan is het wel op Slovenië. Voor velen is het land slechts verplichte kost richting de vakantiebestemming in Kroatië. Als fastfood wordt het opgeschrokt, zonder er echt van te genieten. Zonde, want Slovenië heeft genoeg te bieden voor een meerdaagse trip. Met soms de puntige pieken van de Alpen, soms onophoudelijk slingerende bergpassen, soms vredig groene valleien, soms de grillige herinnering aan het Oostblok, soms de schilderachtige haventjes langs de Adriatische kust en dan weer de met wijnranken ingelegde heuvels waar de Italiaanse invloed uit de druiven drupt. Slovenië is met andere woorden een stamppot waarin allerlei Europese ingrediënten worden geprakt tot een verrassend smakelijk geheel. Met een vierwielige mengelmoes van sportiviteit, comfort, luxe en ruimte schuifelen we langs het Sloveense buffet.

“Voor velen is Slovenië slechts verplichte kost richting Kroatië. Zonde, want het land heeft
veel te bieden.”

Geen tot de tanden bewapend pk-kanon, maar een royale stationwagon wiens naam de modale liefhebber een verhoogde hartslag bezorgt. De Ford Mondeo, dé keuze voor het gezinshoofd die zijn verantwoordelijkheid neemt, maar ook zijn eigen stuurbehoeften niet uit het oog verliest. Tenminste, dat gold voor zijn voorganger. Was een BMW 3 Serie te duur, dan kwam je vanzelfsprekend uit bij Ford, waar de ingenieurs traditiegetrouw meer aandacht besteden aan finetuning van het onderstel dan aan de ergonomie. Is dat nog steeds zo? Deze Mondeo Wagon 2.0 TDCi Titanium gaat ook mee omdat hij een knaller van een afscheid verdient, na een halfjaar durend verblijf in Onze Garage. Bijna 25.000 kilometer gingen onder zijn banden door, veelal als een lemming in de rij.

Meer lezen over de stuurmanswegen en de vele smaken van Slovenië? Lees het complete artikel ‘Stuurmanswegen: De vele smaken van Slovenië’ (€). De laatste editie van Autovisie Magazine is te downloaden via de Autovisie magazine appof  via de Android app (losse edities zijn gratis te downloaden voor abonnees).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.