Autovisie
Autovisie Reizen 16 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Autoroutes in Scandinavië

Voor liefhebbers van sportief autorijden bieden de Scandinavische landen misschien wel het meeste rijplezier dat je in Europa kunt vinden. Scandinavië valt in historisch en cultureel opzicht uit de lidstaten van de Noordse Raad, te weten Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden.

Veel variatie

Ieder Scandinavisch land heeft zijn eigen charme en uitdagingen. Denemarken en Zweden zijn dicht bij huis. In deze landen kun je genieten van het weidse uitzicht, de rust en de overdaad aan water en groen. Voor Finland zal je vanuit Zweden de boot moeten nemen. Als je houdt van het rijden over bijna eindeloze, heerlijk kronkelende wegen door een uitgestrekt landschap, dan is Finland echt iets voor jou. Noorwegen is ook een dagje verder rijden of varen maar biedt een enorm uitdagend landschap. Lieflijk in het noorden, woest en ongerept in het midden en langs de kust. Het is ook een groot land. Wie helemaal naar het noorden gaat om de Noordkaap te bezoeken zal hier een paar weken voor uit moeten trekken. Je wordt onderweg dan wel getrakteerd op misschien wel het meest sensationele landschap van het Europese vasteland. IJsland gaat nog een stapje verder. Wie nog meer uitdaging zoekt zou ook naar IJsland kunnen gaan. In het land van vulkanen en geisers zal er nog veel meer een beroep op de stuurmanskunsten worden gedaan.

Heerlijke routes over prachtige maar uitdagende wegen

In al deze landen is het heerlijk rijden. De Scandinaviërs zijn een rustig volkje. Ze hebben weleens haast maar laten iedereen lekker zijn ding doen. De wegen zijn er over het algemeen prima, maar uiteraard wel altijd afgestemd op het verkeersaanbod. Wees dan ook niet verbaasd als een Europese E-weg hier en daar helemaal niet is geasfalteerd terwijl men voor een drukker weggedeelte een complete snelweg aanlegt. Waar je in Scandinavië altijd rekening mee moet houden zijn de enorme afstanden. De landen zijn over het algemeen een stuk groter. Ze zijn doorgaans ook dunbevolkt en tankstations liggen niet altijd even dicht bij elkaar. Dat vereist een vooruitziende blik en een goede planning. En anders kun je altijd nog een beroep doen op de vriendelijke en behulpzame bevolking.

Eindeloos autorijden door een uitgestrekt, ongerept landschap

Wie deze landen bezoekt, zal onder de indruk zijn van de veelzijdigheid en de variatie die ieder land te bieden heeft. Denemarken is grotendeels weids en lieflijk. Als we oversteken naar Zweden wordt het landschap al iets wilder en nog groener. In het noorden van Zweden spreken we immers ook al van Lapland. Dat geldt ook voor Finland, het land met de ontelbare hoeveelheid meren, bossen en eilanden. Noorwegen is nog iets ruiger en ongerepter. In het zuiden zijn de heuvels, bergen, bossen en meren nog redelijk lieflijk. Meer naar het binnenland hebben de bergen vaak besneeuwde toppen en heuse gletsjers. De kust van Noorwegen, met de bergen, diepe fjorden en de rotsachtige eilanden is zonder meer sensationeel. Wie IJsland wil bezoeken, zal de boot of het vliegtuig moeten nemen maar zal zeker niet teleurgesteld zijn. Je vindt er een ongerept landschap met bergen, rivieren, watervallen, gletsjers, vulkanen en geisers.

Cultuur en tradities

In alle Scandinavische landen hecht men nog een grote waarde aan tradities. In combinatie met de rijke geschiedenis die de landen allemaal hebben, zijn deze landen ook voor de cultuurliefhebbers een erg interessante bestemming.

Onvergetelijke ritten door lieflijke én ruige gebieden

Om sportief ingestelde automobilisten nog meer te laten genieten van het rijden in deze prachtige landen, heeft Autovisie in deze landen een aantal autoroutes uitgezet. Deze Autovisie Stuurmanswegen zijn speciaal uitgezet om de rijders zoveel mogelijk uitdaging te bieden op het gebied van autorijden en ze tegelijkertijd ook zoveel mogelijk van het landschap en de natuur te laten genieten. De routes van de Stuurmanswegenreizen doen een flink beroep op de stuurmanskunsten. Dankzij de perfect uitgezette route en de goede begeleiding zijn deze uiteraard probleemloos te rijden voor de wat meer ervaren en sportief ingestelde automobilisten.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.