Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 16 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Voor ons onbekende occasion: Cupra Formentor met Audi RS3 vijfcilinder

Van de Cupra Formentor heb je als autoliefhebber vast wel eens gehoord. In Nederland kennen we de crossover SUV enkel als hybride. Echter, in het buitenland wordt-ie geleverd met een heerlijke vijfcilinder: de 2.5 TFSI uit de Audi RS3.

In de rubriek ‘Voor ons onbekende occasion’ struinen we Gaspedaal.nl af op zoek naar tweedehands auto’s die origineel niet in Nederland geleverd zijn, maar je hier wel als (jong gebruikte) occasion kan kopen. Met deze auto’s ben je sowieso uniek!

Cupra Formentor occasion

De Cupra Formentor is het eerste model van Cupra waar géén variant van een ander merk van bestaat. Het bleek al snel een echt sportieve SUV, die zelfs interessant genoeg was om mee te mogen doen aan de Supertest van 2020.

Onbekende occasion, Nederland, Cupra Formentor VZ5, Audi RS3
(Afbeelding: AutoTrack)

We reden met de 1.4 plug-in hybride, de enige Formentor die leverbaar is in Nederland. De versie met de 2,5-liter vijfcilinder uit de Audi RS3 en RS Q3, lieten we echter links liggen. Dit topmodel haalt de Nederlandse importeur in principe niet naar Nederland.

Voor ons onbekende occasion: Honda Accord Crosstour, onterecht onsuccesvol

De Cupra Formentor VZ5 is wel de dikste Cupra tot nu toe en levert 390 pk, sprint in 4,2 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur en haalt een topsnelheid van 250 kilometer per uur.

Op een ijsbaan met de Cupra Formentor VZ5

Stiekem reden we de Cupra Formentor VZ5 dit jaar toch even op een ijsbaan in het Finse Lapland. “Die SUV, met heerlijke 2,5-liter vijfcilinder uit de Audi RS 3 en RS Q3 in de neus, past volgens importeur Pon niet in de Nederlandse strategie van het merk. Cupra wil in ons land louter geëlektrificeerde modellen verkopen en daarom past een stekkerloze vijfpitter niet in het aanbod. Daarbij zouden de bpm-straffen voor een dergelijke aandrijflijn het de VZ5 ook nogal lastig maken, dus komt er geen enkele van de maximaal 7000 exemplaren onze landsgrens over via de officiële importkanalen.”

Onbekende occasion, Nederland, Cupra Formentor VZ5, Audi RS3
De gevonden occasion. (Afbeelding: AutoTrack)

“Wie in Nederland een vergelijkbaar recept wil proeven, kan bij Audi aankloppen voor de RS 3 en RS Q3. Da’s enerzijds jammer, want de Formentor is een redelijk uniek model. Het is een SUV, die echter niét zo hoog op z’n poten staat en er met z’n herkenbare vormgeving buitengewoon dynamisch uitziet. Fraai zijn ook de details die deze VZ5 uniek maken: Akebono-remmerij, een hertekend front, een flinke diffuser met vier uitlaateindstukken, uitgeklopte wielkasten, een grotere spoorbreedte én een met 10 millimeter verlaagd onderstel maken van deze VZ5 de ultieme Formentor.”

De Audi RS3 vijfcilinder

Dat de vijf-in-lijn voor plezier zorgt laat ook Peter Hilhorst zien in zijn test met de Audi RS3 vs Mercedes-AMG A 45 S. In Nederland word je voor zo’n heerlijke vijfcilinder flink bestraft.

De basisprijs van de Audi RS 3 ligt op 94.867 euro. Echter, op de tweedehands markt is er voldoende aanbod en tik je voor zo’n 50 mille al een jong gebruikt net exemplaar op de kop.

Cupra Formentor met Audi RS3 vijfcilinder als occasion

Voor de Cupra Formentor VZ5 geldt dit niet. Op dit moment staat er maar één in Nederland te koop. Het exemplaar is van januari 2022 en heeft sinds dien nog geen 6000 kilometer gereden.

De voor Nederland unieke occasion heeft een flink prijskaartje. De verkoper vraagt 85 mille voor de auto.

Test met Cupra Formentor VZ5 en Audi RS3

Autovisie-redacteur Dries van den Elzen ging afgelopen jaar op pad met de Cupra Formentor VZ5 en Audi RS3. Welke vijfcilinder weet de vijf zintuigen het best te prikkelen? Je leest het in Autovisie nummer 24. Dit nummer kan je lezen als abonnee.

Voor Nederlanders onbekende occasion: Hyundai Kona N met 280 pk

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.