Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 16 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Occasions nóg duurder geworden: vooral kleine auto stijgt hard in prijs

De gemiddelde prijs voor een occasion is in de maand oktober opnieuw gestegen, dit meldt autoverkoopsite AutoScout24. De gemiddelde prijs van een tweedehands auto was 24.428 euro.

Deze gemiddelde prijs ligt 2,6 procent hoger dan het laatste record, juni 2022. In september leek de Nederlandse stijging achter te blijven bij die van de rest van Europa. Maar in oktober steeg de prijs dus weer flink. Ook het aanbod is gestegen. Vergeleken met begin van het jaar is er 10,2 procent meer aanbod.

Vooral kleine tweedehands auto’s zijn duurder

Hoewel eigenlijk alle occasions duurder worden, vindt de grootste stijging plaats in het segment van de kleine auto’s. De prijs voor een kleine auto steeg in oktober met 5,7 procent. Hiermee komt de gemiddelde prijs uit op 14.065 euro. De middenklassers stegen gemiddeld 3 procent in prijs. In dit segment leg je gemiddeld 24.616 euro voor een tweedehands auto neer.

Waarom stijgen occasions in prijs?

Dat de prijzen van occasions zijn gestegen is niet gek. Door oorlog en het coronavirus is/was er een tekort aan veel onderdelen als chips en kabelbomen. Als de levertijd op een nieuwe auto erg lang is, kan het zo zijn dat je voor een jong gebruikt exemplaar kiest. Meer vraag betekent automatisch een hogere prijs.

Occasion, occasions, 10.000 euro, kleine gezinswagen
De Volkswagen Polo is zo’n kleine populaire tweedehands auto.

Daarbij werd in Nederland de garantie op occasions per 17 april 2022 verlengd van zes naar twaalf maanden. Koop je een auto en heb je ‘m zelf goed onderzocht op problemen of defecten, dan heb je altijd garantie. Dit betekent dat als er problemen ontstaan in de eerste twaalf maanden, de verkoper moet aantonen dat de problemen niet aanwezig waren toen jij de auto kocht. Deze garantie geldt altijd.

Occasions: drie kleine en onverwoestbare auto’s voor 15.000 euro

Fijn voor de consument deze langere garantie, maar dit brengt natuurlijk meer kosten met zich mee voor de verkoper. Dit kan dus invloed hebben op de prijs van occasions.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.