Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 25 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: Renault 5 Alpine Turbo, een van de pioneers van de turbotechniek

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een voor Nederland erg unieke auto: de Renault 5 Alpine Turbo.

Renault kwam het afgelopen jaar met een nieuw conceptmodel gebaseerd op de legendarische ‘5’. De oorspronkelijke auto werd van 1972 tot 1996 geproduceerd en er zijn 7,3 miljoen exemplaren verkocht.

De Renault 5

De Renault 5 kreeg in de basisuitvoering dezelfde motorisering als de Renault 4: een 850 cc viercilinder. Ook waren er grotere motoren leverbaar, tot een slagvolume van 1400 cc.

Voor de sportieve autoliefhebber kwamen er drie modellen op de markt. Er is de rally-versie met middenmotor en een GT Turbo en Alpine Turbo met de motor voorin. In geval van de Renault 5 Alpine krijgt de 1,4-liter viercilinder een turbo van Garret. Hierdoor levert de krachtbron 110 pk en 149 Nm. Door zijn lage gewicht, van nog geen 900 kilogram, sprint de sportieve fransman van 0 naar 100 kilometer per uur in 9,1 seconden. De topsnelheid bedraagt 185 kilometer per uur.

Voor Nederlanders onbekende occasion: Hyundai Kona N met 280 pk

De constructeur pakte ook het onderstel aan. Er werden onder andere dikkere stabilisatorstangen gemonteerd. Met een stugger weggedrag en meer vermogen, is de Alpine Turbo een leuk sturende en unieke klassieker.

Alpine pakte het design nauwelijks aan

De Renault 5 Alpine Turbo herken je aan de buitenkant aan zijn bijzondere velgen, ook wel ‘schoepenwielen’ genoemd. Het model valt echter niet zo erg op als de Renault 5 Turbo met zijn grote luchthappers en uitgeklopte wielkasten.

Renault 5 Alpine Turbo, occasion

Ook het interieur kent weinig Alpine-upgrades. Alpine verving enkel het grote ronde stuurwiel voor een sportief driespaaks sportstuur.

Renault 5 Alpine Turbo is een prijzige klassieker geworden

In 2015 tipte Autovisie de lezer op een Renault 5 Alpine Turbo die je voor iets minder dan 15 mille kon kopen. In de afgelopen zeven jaar zijn de prijzen van het model erg opgelopen. Veel Alpinetjes zijn immers weggeroest of zijn om een andere reden niet meer in leven.

Renault 5 Alpine Turbo, occasion

Echter, er zijn nog steeds pareltjes te vinden. Je zult dan wel een flinke smak geld voor de kleine Fransoos neer moeten leggen. Autovisie vindt een Renault 5 Alpine Turbo uit 1984 met iets meer dan 140.000 kilometer ervaring.

Deze occasion wil je: Volkswagen Atlas VR6, een gigantische Amerikaan

De auto ziet er op het eerste gezicht nog erg netjes uit, al is het ook geen goedkope klassieker. De verkoper hangt een prijskaartje van net geen 53 mille aan de occasion.

Renault 5 Alpine Turbo, occasion
Renault 5 Alpine Turbo, occasion

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.