Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 10 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: BMW E30 M3, een rijdende legende!

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een prachtige klassieke BMW die bijna iedere liefhebber wil in zijn garage wil: de E30 M3.

Dit model is de eerste M3 die ooit gebouwd is. De M3 baseerde BMW op de E30-generatie van de 3-Serie.

De BMW E30 M3 is een rijdende legende

Autovisie maakte eerder een reportage met de legendarische BMW en schreef: “Eind jaren tachtig domineerde BMW met de eerste generatie M3 de ranglijsten van de DTM, BTCC en WTCC. De versie was geboren om te racen in de Groep A-klassen. Om te voldoen aan de FIA-regels moesten er in twaalf opeenvolgende maanden 5000 exemplaren gebouwd worden om hem te kunnen homologeren.” Zo ook deze occasion die nu te koop staat bij Autobedrijf John van den Rijt.

John van den Rijt, BMW M3, occasion, occasions, autobedrijf
(Afbeelding: Autobedrijf John van den Rijt / AutoTrack)

“In maart 1986 startte de productie en uiteindelijk viel in december 1990 de finishvlag voor de dichte M3. Met bijna 18.000 stuks bleef de sportmachine exclusief.”

Hoewel veel liefhebbers een oer-BMW wellicht zien als een achterwielaandrijver met handbak en zescilinder, kreeg de E30 M3 een vier-in-lijn met een slagvolume van 2302cc. Deze S14-motor is goed voor 200 pk en 240 Nm aan koppel. Met een topsnelheid van 235 kilometer per uur en een nul-naar-honderd-sprint van 6,9 seconden was de BMW erg snel voor zijn tijd. Echter, de rijdynamiek en vormgeving van de koets maakte van de E30 M3 uiteindelijk de liefhebbersauto die het geworden is.

Weinig occasion-aanbod

De door Autovisie gevonden occasion komt uit 1987 en heeft sindsdien iets meer dan 180.000 kilometer gereden. De auto is in Duitsland geleverd en staat sinds 1998 in Nederland. Hier is de BMW E30 M3 volledig gerestaureerd. Een prachtexemplaar! Het prijskaartje? Van den Rijt vraagt net geen 118.000 euro.

Als koper van een BMW E30 M3 occasion heb je in Nederland niet veel keuze. Echter, wat er aangeboden wordt, ziet er netjes uit. Naast het model bij van den Rijt staat er ook een te koop bij een BMW-dealer. Dit exemplaar heeft slechts 23.671 kilometer ervaring en kost net geen 125 mille.

BMW M3 E30, occasion, occasions
(Afbeelding: Bergwerff / AutoTrack)

Vijf vragen aan: Mirjam van der Rijt-Van de Ven (John van der Rijt, Uden)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.