Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 12 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: Audi A8 6.0-liter W12, 1 van de 10 in Nederland

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een bijzondere Audi A8.

Een twaalfcilinder, iets waar mening autoliefhebber waarschijnlijk van zal dromen. Onbetaalbaar? Niet helemaal. Zo’n enorme krachtcentrale hoeft in aanschaf niet duur te zijn, getuige deze occasion.

De Audi A8 W12

In de eerste generatie van de Audi A8 konden kopers al kiezen voor de welbekende 6.0-liter W12 van de Volkswagen Groep. De WR12 vond later ook zijn weg naar de Volkswagen Phaeton, Volkswagen Touareg en (in aangepaste vorm) de Bentley Continental Flying Spur en Continental GT.

Audi A8 W12, occasion
(Afbeelding: AutoWereld)

Het motorblok levert in de A8 420 pk en 550 Nm aan koppel. Hiermee trekt de luxebolide van 0 naar 100 kilometer per uur in slechts 5,8 seconden. De topsnelheid is begrensd op 250 kilometer per uur.

Audi A8 L Executive: Rijden met de auto van Willem-Alexander

In een test met de tweede generatie (2003) merkten wij op dat “het enorme vermogen van de W12 vraagt om een subtiele voet. […] Rustig aan cruisen over de Duitse Autobahn met 200 kilometer per uur doet hij zonder noemenswaardige moeite of stemgeluid.”

Een unieke occasion

Doordat de W12 pas aan het einde van de levenscyclus van de eerste generatie Audi A8 te bestellen was, zijn modellen met deze motorisering erg schaars. Er staan momenteel slechts 10 andere occasions met deze aandrijflijn te koop in Nederland!

Audi A8 W12, occasion
(Afbeelding: AutoWereld)

De bolide heeft 214.100 kilometer op de teller staan en is gebouwd in 2001. Hoewel wegenbelasting en brandstofkosten – met de huidige recordprijs – niet mee zullen vallen, rijd je voor 12.250 euro al deze dikke comfortabele twaalfcilinder.

Nog een echte limousine

Tegenwoordig durven merken als Mercedes en Audi al snel de term ‘limousine’ aan een model te koppelen. Autovisie ging op pad met een Audi A8 met W12 (tweede generatie) en een Audi A3 Limousine, met de vraag: mag zo’n A3 zich in de schaduw van zijn oudere en grotere broer een limousine noemen?

Audi A8 W12, occasion
(Afbeelding: AutoWereld)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.