Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 22 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Bloeden aan de pomp: na benzine bereikt ook diesel recordprijs

Tanken van diesel is nog nooit zo duur geweest als nu. Volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers bedroeg de adviesprijs voor een liter diesel woensdag 1,623 euro. Dat is de hoogste prijs ooit gemeten.

Het vorige record stamt van oktober 2012, toen de adviesprijs voor een liter diesel 1,558 euro was. Ook voor benzinerijders is het regelmatig bloeden aan de pomp, want afgelopen vrijdag bereikte de benzineprijs ook weer een nieuw hoogtepunt. Om precies te zijn 1,985 euro per liter.

Stijgingen zullen aanhouden

Paul van Selms van UnitedConsumers denkt dat de prijsstijgingen nog wel even aanhouden. “Niets zal de oliemaatschappijen remmen om de prijzen verder te verhogen als de olieprijs daarom vraagt”, zegt hij in de landelijke media. Een concrete reden voor de aanhoudende prijsstijgingen er niet direct. “Het is een kwestie van vraag en aanbod zijn. De olieproducerende landen weten de prijzen doorlopend hoog te houden.”

De stijging van de olieprijzen kwam samen met het snelle herstel van de economie op gang. Er wordt al langer gesproken over een V-vormig herstel na de klappen van de coronacrisis en dat merkt de automobilist aan de pomp.

Goedkopere diesel in uithoeken en buitenland

UnitedConsumers houdt de brandstofprijzen al sinds begin deze eeuw dagelijks bij op basis van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen. Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg.

Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij goedkope pompen in Nederland nog mogelijk om diesel voor minder dan 1,40 euro per liter te tanken. Die adressen bevinden zich vooral in uithoeken van het land. De Nederlandse brandstofprijs bestaat voor een groot deel uit accijns. Dat is een vaste heffing die door de overheid is vastgesteld. In geen enkel Europees land is de dieselprijs zo hoog als in Nederland. Een pijnlijk jaloersmakend overzicht:

  • Belgie: € 1,59
  • Luxemburg: € 1,24
  • Duitsland: € 1,40
  • Frankrijk: € 1,45
  • Oostenrijk: € 1,25
  • Polen: € 1,21
  • Spanje: € 1,26
  • Tsjechië: € 1,23
  • Denemarken: € 1,39
  • Litouwen: € 1,15

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.