Remco Slump
Remco Slump Nieuws 11 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo’n monsterlijk grote batterij heeft deze elektrische Mercedes!

De Mercedes EQA heeft een 69,7 kWh-batterij en een range van bijna 500 kilometer. Deze eActros 600 heeft voor ongeveer dezelfde actieradius een bijna tien keer zo grote accu nodig.

Tesla Semi, eat your heart out! De concurrentie in het elektrische vrachtwagensegment wordt steeds groter. Mercedes introduceert bijvoorbeeld deze eActros 600 voor de lange afstand.

Elektrische trucks lange afstand

Elektrische trucks zijn inmiddels gemeengoed, maar worden vooral gebruikt voor distributie in de stad en in de regio. Voor de lange afstand is de spoeling nog dun. Maar daar komt verandering in.

Mercedes eActros 600
(Afbeelding: MB Trucks)

Tesla schat dat de Semi in de praktijk een bereik van 800 kilometer op één lading haalt. Over de capaciteit van de batterij doet het merk nooit uitspraken, maar die ligt waarschijnlijk tussen de 900 en 1000 kWh.

Tesla Semi gespot op openbare weg! Zo klinkt de elektrische vrachtwagen

Mercedes eActross bereik

De Mercedes eActros 600 zit daar een stuk onder. Hij heeft drie accupaketten van 207 kWh, die samen dus 621 kWh leveren. Dat zou genoeg zijn voor zo’n 500 kilometer range.

Mercedes eActros 600
(Afbeelding: MB Trucks)

Is dat te weinig? Nee, zeker niet. Chauffeurs moeten verplichte rijtijden aanhouden en in hun pauzes kan de eActros 600 aan de snellader. Hij kan laden met maximaal 400 kW. De snelste auto komt tot 270 kW.

Mercedes eActros 600
(Afbeelding: MB Trucks)

Sterk is de Mercedes natuurlijk ook. Hij mag 22 ton trekken (in sommige gevallen meer) en heeft twee elektromotoren. Ze leveren samen 545 pk en bereiken een piek van zelfs 817 pk.

Waarom deze Cadillac Escalade IQ alleen voor vrachtwagenchauffeurs is

Pas na vijf jaar rendabel

Zitten transportbedrijven te springen om de e-truck? Dat is een goede vraag, want volgens Mercedes is de eActros 600 pas na vijf jaar of 600.000 kilometer rendabeler is dan een dieseltruck.

Wauw! Mercedes-AMG maakt eerlijke documentaire over eigen mislukking

One-pedal driving mogelijk

Met de capaciteit van de batterijen zou het wel goed zitten, zo zegt het vrachtwagenmerk. Na tien jaar en 1,2 miljoen kilometer zouden ze nog ruim 80 procent van hun capaciteit over moeten hebben.

Mercedes eActros 600
(Afbeelding: MB Trucks)

Opvallend: de truckdivisie van Mercedes monteert een viertraps transmissie in de eActross 600. Voor het remmen is de chauffeur vooral aangewezen op de elektromotoren. One-pedal driving is mogelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.