Autovisie
Autovisie Nieuws 8 apr 2021

Zo snel is de Toyota GR Yaris op de Nordschleife

Concollega Sport Auto nam de Toyota GR Yaris mee naar de Nordschleife voor hun traditionele circuittest. Hoe rap is de Japanse homologatiespecial in de beruchte Groene Hel?

Liefhebberstechniek en een zeer effectief snelheidswapen met een bespeelbaar weggedrag. Dat zijn kreten die de GR Yaris volgens Autovisie typeren. De hot hatch is een homologatiespecial van de Japanse autobouwer. Hij beschikt over vierwielaandrijving en heeft een 1,6-liter driecilinder met 261 pk om de 1280 kg van zijn plek te krijgen. De koets is speciaal voor het civiele rallykanon getekend, vervaardigd uit lichtere en kostbaardere materialen. Toyota heeft alles uit de kast getrokken om er een bijzondere creatie van te maken.

Toyota GR Yaris

Geen officieel klassement

Het Duitse Sport Auto is de drijvende kracht achter de recordritten op de beroemde Nordschleife. Inmiddels heeft de industrie het ook opgepakt, nadat de autoliefhebbers steeds meer waarde aan de rondetijd gingen hechten. Er bestaat een overzicht met de snelste ronde voor sportieve productie-auto’s. Dat is geen officieel klassement. De omstandigheden zijn op het dik 20 kilometer lange circuit altijd anders en verschillen zelfs per minuut.

Driften met een Yaris! – Toyota GR Yaris (2020) – Review – Video

Toyota GR Yaris: productie sterkste Yaris ooit van start

Black Series

Afgelopen maart verscheen de Toyota GR Yaris op de baan. De toen neergezette tijd is deze week onthuld. Achter het stuurwiel zat Christian Gebhardt, een testrijder van het Duitse magazine. Voorzien van de Michelin Pilot Sport 4S-banden legde de Japanse hot hatch de Nordschleife in een tijd van 8.14,93 minuten af. Rap? Het ronderecord voor productie-auto’s ligt op 6 minuut 43 en werd neergezet door de GT Black Series onder supervisie van Mercedes-AMG. Met de GR Yaris werd geen poging gedaan om voortaan de ranglijst aan te voeren. Hij laat zijn potentieel zien. En wat dat is?

De GR Yaris nestelt zich tussen de BMW M5 (E60), de Dodge Viper SRT-10 uit 2007 en een BMW 1M Coupé uit 2011. Hij jaagt een Range Rover SVR en Artega GT op en laat enkele EVO’s van Mitsubishi achter zich. Hij legt op de Honda NSX Type R enkele seconden per ronde toe, maar verplettert de stalgenoot Lexus IS-F met zijn dikke V8. Natuurlijk, de tijden zijn indicatie. Een andere windrichting of hogere baantemperatuur stellen de tijden al naar boven of beneden bij.