Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 10 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Toyota GR Yaris is rallymonstertje met 261 pk en vierwielaandrijving

We wisten dat hij eraan zat te komen, maar nu is hij officieel gepresenteerd: de Toyota GR Yaris. Deze homologatiespecial heeft 261 pk, vierwielaandrijving en een handbak. Het recept voor een geweldig rallymonstertje.

Toyota liet eind vorig jaar al het een en ander los over de Toyota GR Yaris. Het kleine autootje beloofde een waar pretpakket te worden, want het leek erop dat de Japanners de kantjes er niet vanaf zouden lopen met de opbouw van dit voertuig. Nu de auto ook daadwerkelijk gepresenteerd is, blijkt dit ook zeker niet het geval te zijn.

Directe concurrenten

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen met een berg aan cijfers: de Toyota GR Yaris krijgt een 1,5 liter driecilinder turbomotor die goed is voor 261 pk en 360 Nm. Al dat vermogen gaat naar alle vier de wielen, iets wat de directe concurrenten van de auto (Polo GTI, Fiesta ST) niet hebben. Daarnaast mag de bestuurder zelf bepalen in welk verzet hij rijdt, want de GR Yaris krijgt een handbak met zes versnellingen.

Het vierwielaandrijvingssysteem kan desgewenst al het vermogen naar de voor- of achterwielen sturen. Dit bepaalt het zelf aan de hand van de wegcondities en hoe hard de bestuurder aan het trappen is. Daarnaast kan de auto in drie standen – Normal, Sport en Track- gezet worden die elk z’n eigen invloed op de vierwielaandrijving heeft. Het afstoppen van het 1280 kg wegende monstertje gebeurt met vier geventileerde schijfremmen. Deze meten 356 mm achter de voorwielen en 297 mm achter de achterwielen. Voor grijpt een remklauw met vier zuigers op de schijf, achter is een klauw met drie zuigers verantwoordelijk voor de remkracht.

Agressiviteit

Naast alle onderhuidse upgrades, is ook de huid zelf aangepakt. De Toyota GR Yaris is uitgerust met een wide-body kit die de nodige agressiviteit aan de kleine auto toevoegt. Daarnaast rolt hij standaard op 18 inch lichtmetaal en is er de keuze uit Dunlop SP Sport MAXX050 of Michelin Pilot Sport 4s banden. In het interieur vinden we sportstoelen en het nodige Alcantara, want niets zegt sportauto als Alcantara dat doet.

Autovisieredacteur Dries van den Elzen reed al in het prototype van deze auto. Zijn bevindingen kun je in de video hieronder bekijken. Wanneer de auto in de Nederlandse showrooms staat en hoeveel hij gaat kosten is helaas nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.