Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 20 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Zien! SSC Tuatara haalt Bugatti Chiron Super Sport in

Gisteren is er weer een hoofdstuk aan de mondiale autogeschiedenis toegevoegd. De SSC Tuatara is namelijk officieel de snelste auto ter wereld!

Vijftien jaar geleden zette Bugatti de wereld op z’n kop, toen het de magische grens van 400 km/h wist te doorbreken met de Veyron. Dat die snelheid (407 km/h) een enorme ‘game changer’ was in de wereld van supercars, bleek uit de records die daarna werden gezet. In die vijftien jaar kwamen fabrikanten namelijk niet verder dan 457,49 km/h. Dat record zette de Koenigsegg Agera RS in 2017 neer. De grens van 500 km/h leek daarom nog erg ver weg. Tot nu, want er is nu een fabrikant met een productie-auto die snelheid met gemak heeft overschreden.

SSC Tuatara

Het gaat om de Tuatara, een monsterlijke hypercar van SSC (Shelby Super Cars). Vorig jaar kwam het nieuws al naar buiten dat het 1750 pk sterke kanon in productie zou gaan. Destijds sprak de fabrikant de ambitie uit om 483 km/h met de 1247 kilo wegende Tuatara te halen. Een bescheiden wens, want die is nu met gemak uitgekomen.

SSC bracht de Tuatara in stelling op een 11 kilometer lang stuk asfalt op de State Route 160 naast Las Vegas, waar het nieuwe snelheidsrecord voor productieauto’s moest worden gevestigd. De Britse coureur Oliver Webb durfde het aan om in de cockpit van de Tuatara plaats te nemen. Bij zijn eerste poging haalde hij een topsnelheid van 484,53 km/h, waarmee-ie dus de wens van SSC al had vervuld. Toch voelde Webb aan dat het sneller kon. Hij draaide de auto, deed precies hetzelfde in de andere richting en stopte niet met accelereren tot hij een krankzinnige 532,93 km/h aantikte.

Officiële poging

Die tweede poging deed hij natuurlijk niet geheel vrijwillig. Nee, om een officieel record te vestigen, moet de run in twee richtingen op gedaan worden. De officiële topsnelheid van de SSC Tuatara is het gemiddelde van die twee runs en is daarom een nog altijd waanzinnige 508,73 km/h (316,11 mph). Die snelheid werd ook door officials gemeten, waardoor SSC het record écht op z’n naam mag schrijven.

De SSC Tuatara heeft een 5,9-liter V8 met 1750 pk, mits-ie op E85 ‘loopt’. Wie E91 tankt, heeft ‘maar’ 1350 pk.

En daarmee verpulvert de SSC Tuatara niet alleen de Koenigsegg Agera RS, maar ook de Bugatti Chiron Super Sport 300+. Vorig jaar deed Bugatti, met de legendarische Andy Wallace achter het stuur, ook een poging om het record te breken. Met de Super Sport 300+ wist het toen de grens van 300 mph (490 km/h) te doorbreken, maar tot een officieel snelheidsrecord kwam het destijds niet. Bugatti was immers niet in staat om ook in tegengestelde richting te rijden. Het deed die snelheidspoging destijds immers op de testbaan van Volkswagen, Ehra-Lessien. Het asfalt op de hogesnelheidsbaan is volgens de fabrikant zodanig gelegd dat rijden in tegengestelde richting veel weerstand oplevert.

Nóg sneller

Gek genoeg zei Oliver Webb na afloop van z’n tweede run dat er nog wel meer in het vat zat. “In betere condities weet ik zeker dat we sneller hadden kunnen gaan. De Tuatara klom nog twintig mijl per uur in de laatste vijf seconden voordat ik de 331 mph aantikte. Hij trok nog steeds goed door. De auto was nog niet uitgeput, maar de zijwind zorgde ervoor dat we de limiet van de auto niet hebben gehaald.” Wordt vervolgd, dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.