Isabel Michelotti
Isabel Michelotti Gesponsord 20 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Het wordt kouder: denk aan je winterbanden!

We mogen in Nederland dan steeds vaker milde winters hebben, toch is het uit veiligheidsoogpunt verstandig je banden te wisselen zodra de temperatuur onder de 7 graden komt. Het begin van de wintertijd – eind oktober – is een mooi moment om over te stappen op winterbanden.

Winterbanden zorgen voor meer grip en veel veiligere rijomstandigheden dan zomerbanden. Hoewel het in Nederland nog maar weinig voorkomt dat er een flink pak sneeuw ligt, luidt ons advies: zorg dat je je banden rond deze tijd van het jaar wisselt.

4-season als alternatief voor winterbanden

Gebruik je de auto niet dagelijks, dan is er wat ons betreft een mooi alternatief: kies voor 4-season banden. Ga dan altijd voor banden met een 3-Peak Mountain Snowflake symbool (banden met dit EU-symbool bieden aantoonbaar meer grip waardoor veel overheden dit keurmerk verplicht stellen) zoals de gloednieuwe Vector 4-seasons Gen-3 band van Goodyear. Een zeer sneeuwbestendige 4-season band, die zich krachtig vastbijt in de sneeuw dankzij het hoge aantal dwarsgroeven in het midden van het loopvlak.

Passen winterbanden beter bij jouw rijgedrag, dan heeft dit autobandenmerk wat ons betreft ook de perfecte winterband in huis: de UltraGrip winterbandenserie is compleet vernieuwd. Zo heeft de UltraGrip Performance+, die een hoge waardering kreeg bij de bandentest van Autoweek, verbeterde remprestaties en nog meer grip op de weg. Kleine stadsauto’s kunnen met de Goodyear UltraGip 9+ rekenen op een langere levensduur van de band en meer grip op het ijs en bedrijfswagens hebben met Goodyear UltraGrip Cargo een verbeterde remweg op sneeuw.

Bron: Goodyear

Winterbanden met UltraGrip Performance+

Wij zijn fan: high performance auto’s presteren met de UltraGrip Performance+ banden absoluut beter op natte, droge en winterse omstandigheden. Een nieuw type hars (Traction Protect Technology) verbetert het vervormende en herstellende vermogen van de band. Ook zorgt dit voor meer grip tijdens het remmen. Daarnaast zorg een nieuw rubbercompound voor meer elasticiteit bij lage temperaturen.

UltraGrip 9+: ideaal voor stadsauto’s

De UltraGip 9+ is ideaal als de ondergrond ruwer wordt door winterse omstandigheden. Dankzij de Milieage Plus technologie is de band beter beschermd tegen scheurtjes en rubber dat loslaat, wat de band duurzamer maakt. Maar ook merkten wij in het gebruik betere prestaties op sneeuw en ijs, dankzij de speciale Winter Grip Technology.

UltraGrip Cargo : buitengewone remprestaties op sneeuw

Het loopvlakdesign van de UltraGrip Cargo winterband heeft verschillende upgrades ondergaan, waardoor lichte bedrijfswagens verzekerd zijn van bijzonder goede remprestaties op sneeuw en ijs. Fijne bijkomstigheid wat ons betreft: de gebruikskosten van de band zijn lager, omdat de levensduur van de band is verlengd.

Bron: Goodyear

4-season band in opkomst

We beschreven het al: ga je voor gebruiksgemak en wil je geen banden wisselen als het seizoen verandert, dan kun je kiezen voor een 4-seasonband. Handig, maar onthoud dat je niet per definitie spekkoper bent. Wij vroegen producent Goodyear naar de toenemende vraag naar deze banden. Robbert Schurink, Salesmanager Goodyear Nederland, ziet dat veel mensen inderdaad kiezen voor gebruiksgemak. “4-seasonbanden zijn makkelijk, want je hoeft niet naar de garage voor een bandenwissel en je hoeft de banden die je niet gebruikt ook niet op te slaan. Toch is het niet altijd een goedkopere keuze. Los van het gemak wordt vaak vergeten dat winterbanden in de winter veiliger en comfortabeler rijden dan 4-season banden. Zelfs als het niet sneeuwt.”

Winterbanden: meer grip dan 4-seasonbanden

Winterbanden bieden al vanaf een temperatuur van 7 graden Celsius en lager meer veiligheid en betere rijeigenschappen dan de 4-seasonband – en zéker dan de zomerband. Met name bij winterse neerslag zoals ijzel, sneeuw, hagel, maar ook bij regen, bieden winterbanden in combinatie met lagere temperaturen veel meer grip. Schurink: “Winterbanden zijn niet alleen nodig is bij een dik pak sneeuw of tijdens de wintersport. Bij lagere temperaturen en veranderende weersomstandigheden zijn winterbanden altijd de veiligste keuze.”

4-season banden: uitkomst bij niet-dagelijks gebruik

Waarom dan toch kiezen voor een 4-season band? Veiligheid staat immers voorop, zouden we zeggen. Schurink: “De 4-seasonband is voornamelijk geschikt voor de chauffeur die de auto niet dagelijks gebruikt. Maar leg je jaarlijks meer dan 10.000 kilometer af, dan kan rijden op 4-season banden zelfs duurder uitvallen. Vanwege het doorrijden op deze band, ook in hoge temperaturen in de zomer, slijt een 4-season band veel sneller. Als je eerder nieuwe banden moet aanschaffen, ben je eigenlijk duurder uit dan wanneer je kiest voor zomer- en winterbanden.”

In samenwerking met Goodyear

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.