Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 2 nov 2020

SSC geeft toe en laat Tuatara binnenkort uit voor tweede recordpoging

Even leek het erop dat de SSC Tuatara écht de allersnelste auto ter wereld was. Door een hoop controverse is de Amerikaanse fabrikant echter genoodzaakt een tweede recordpoging te doen.

We schrijven 10 oktober 2020, toen SSC met de krankzinnige Tuatara een nieuw snelheidsrecord neerzette. De Amerikaanse hypercar, met de Britse coureur Oliver Webb achter het stuur, tikte een fabelachtige 532,93 km/h aan. De officiële topsnelheid was lager, maar kwam uit op een nog altijd waanzinnige 508,73 km/h, omdat een dergelijke snelheidspoging altijd in twee verschillende richtingen moet worden gedaan. En daarmee verpletterde het Amerikaanse monster de Koenigsegg Agera RS. Die reed een paar jaar geleden namelijk ‘maar’ 457,49 km/h.

Twijfels rondom topsnelheid SSC Tuatara

SSC gaf aan dat het gebruik had gemaakt van professionele meetapparatuur en dat het de data had verzonden naar Guiness, om het snelheidsrecord officieel te maken. En dus leek het erop dat het allemaal in kannen en kruiken was. Tot een aantal bekende YouTubers de video van de recordpoging ging analyseren. Men kwam tot de conclusie dat de beelden niet overeenkwamen met de snelheid die SSC opgaf. De Tuatara zou veel langzamer dan die 508,73 km/h hebben gereden.

Vanaf dat moment werd de situatie rondom het Amerikaanse bedrijf wat chaotisch. SSC beweerde dat Dewetron, de firma die de meetapparatuur had verzorgd, aanwezig was bij de recordpoging en de data had gevalideerd. Dewetron liet daarna al snel weten dat dat helemaal niet zo was. Jerod Shelby, baas van SSC, liet daarna op zijn beurt weten dat de video van de recordpoging inderdaad niet zou kloppen. Ook liet hij weten dat er inderdaad geen personeel van Dewetron aanwezig was, maar dat er ‘twee onafhankelijke getuigen’ hebben gezien welke snelheden de meetapparatuur zou hebben opgevangen. Jerod Shelby liet daarna (afgelopen vrijdag) weten dat hij en zijn team de meetapparatuur en data nogmaals zouden analyseren. “De cijfers staan aan onze kant”, zo schreef hij in een officieel persbericht.

Aangeslagen Jerod Shelby

Vandaag komt Shelby met een definitieve oplossing: SSC gaat een tweede recordpoging met de Tuatara doen. De zichtbaar aangeslagen baas van het bedrijf deelt dat in een videoboodschap, die op YouTube te bekijken is. Daarin laat hij weten dat het goed is dat de betreffende YouTubers de data en video van SSC in twijfel hebben getroffen. “Maar omdat we een klein bedrijf zijn, hadden we geen crisisplan klaarliggen om met deze situatie om te gaan”, zegt hij. Shelby geeft toe dat hij verantwoordelijk is voor de chaos en onduidelijkheid die is ontstaan rondom de recordpoging.

SSC Tuatara

“We hebben lang nagedacht over een oplossing, en zijn tot de conclusie gekomen dat er niets was dat deze situatie nu zou verbeteren. Er is maar één ding dat het kan oplossen: we moeten de recordpoging opnieuw ondernemen. We moeten het nog een keer doen, op een manier die onmiskenbaar en onweerlegbaar is.” Shelby zegt in zijn boodschap dat hij apparatuur van meerdere partijen in de auto gaat installeren, zodat iedereen er zeker van kan zijn dat de data klopt. Ook geeft hij aan dat de teams van de betreffende partijen aanwezig zijn om de data ter plekke te analyseren.

Tweede recordpoging

SSC laat nog niet weten wanneer het precies een tweede snelheidspoging gaat doen, maar spreekt over ‘de nabije toekomst.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.