Remco Slump
Remco Slump Nieuws 25 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Yes! Touchpads werken niet, dus brengt Volkswagen fysieke knoppen terug

Touchpads, van die aanraakgevoelige oppervlakjes, werken op zich prima, maar niet in een auto en al helemaal niet op het stuur. Mercedes past ze wel toe op het stuur, van onder meer de EQE en EQS, en dat is een ramp. Volkswagen ziet dat nu in en belooft dat fysieke knoppen terugkeren.

Volkswagen heeft naar zijn klanten geluisterd, schrijft topman Thomas Schäfer op LinkedIn, maar ook wij roepen het al een paar jaar: fysieke knoppen zijn voor sommige doeleinden gewoon veel beter dan een touchpad of een touchscreen.

Touchpads kun je niet op de tast vinden

Neem de knoppen op het stuur, om bijvoorbeeld de radio mee te bedienen of de actieve cruise control. In de Mercedes EQE kun je die niet op de tast vinden, want het zijn vlakke touchpads. En dat is nou juist het punt van knoppen op het stuur: die moet je blindelings kunnen vinden.

+280 km/h met een Volkswagen Golf? – Golf R (2021) op de Duitse Autbahn

Het lastige van aanraakgevoelige bediening is dat je ten eerste goed moet kijken waar je op drukt (een fysieke knop voel je gewoon) en ten tweede moet controleren of jouw ‘touch’ wel heeft gewerkt (een druktoets geeft duidelijke mechanische feedback). Haptische feedback is niet perfect.

Volkswagen herintroduceert de fysieke knop

Volkswagen keert dus terug op zijn schreden en herintroduceert de fysieke knop. Althans, op het stuur. Schäfer spreekt in zijn LinkedIn-post niet over de verschrikkelijke ‘sliders’ voor de klimaatregeling, die in de nieuwe Golf en ID.3 voor zoveel irritatie zorgen (in het donker zijn ze niet eens verlicht!).

Met de ‘R’ van Ringtool: de Volkswagen Golf R (2021) – Review

Hopelijk is de ommekeer bij Volkswagen een teken dat ook de rest van de industrie het gebruik van touchspads en touchscreens gaat heroverwegen. Ze zien er modern uit, maar zijn niet altijd de beste oplossing. Voor de airco en de stoelverwarming wil je bijvoorbeeld gewoon knoppen hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.