Remco Slump
Remco Slump Nieuws 24 okt 2022
Leestijd: 1 minuut

Ontwikkeling zelfrijdende auto’s kostte al 100 miljard dollar! En levert weinig op …

Autofabrikanten en toeleveranciers hebben al 100 miljard dollar uitgegeven aan de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s, meldt persbureau Bloomberg. En wat leverde het tot nu toe op? Vrijwel niks.

Dan hebben we het over geld, niet over technologische ontwikkeling. Want in de afgelopen jaren zijn er inderdaad grote stappen gezet op het gebied van autonome auto’s. Maar van een return on investment is nog absoluut geen sprake.

Beleggers weinig vertrouwen in zelfrijdende auto’s

Beleggers hebben er dan ook steeds minder vertrouwen in. Intel ging er begin dit jaar van uit dat zijn zelfrijdende technologietak Mobileye zo’n 50 miljard waard zou zijn. Inmiddels houdt de chipfabrikant het op ongeveer 16 miljard.

Helft consumenten denkt dat een Tesla een zelfrijdende auto is

Hetzelfde gaat op voor Cruise, dat eigendom is van General Motors. Het ging begin 2021 naar de beurs en haalde 30 miljard dollar op. In maart van dit jaar was de technologiefirma nog zo’n 19 miljard dollar waard.

Vraagt een enorme investering van tijd en geld

Zelfrijdende auto’s vragen om een enorme investering van tijd en geld. Het resultaat ervan, een volledig autonoom voertuig, zullen we pas over vele jaren op de openbare weg zien. Sommige experts denken inmiddels dat het nooit gaat gebeuren.

Verwachtingen van autonome auto’s bijstellen

Anthony Levandowski, ooit autonomiteitspionier bij Google, vertelde een paar weken geleden aan Businessweek dat we af moeten van het idee dat zelfrijdende auto’s straks overal de weg op gaan. Het is beter om ons te richten op minder complexe use cases, zei hij.

‘Volledig autonome auto onhaalbaar door hoge kosten’

Een andere specialist, van de startup Kodiak Robotics, zegt dat autonome prototypes bijna zonder supervisie van een chauffeur kunnen. “Maar ja”, geeft de man toe, “dat zeggen we eigenlijk altijd, dat we nog een paar jaar nodig hebben.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.