Remco Slump
Remco Slump Nieuws 4 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom de Twitter-overname door Elon Musk slecht is voor Tesla

De Twitter-klucht van de afgelopen maanden – koopt Elon Musk het platform nou wel of niet? – deed de aandelenkoers van Tesla geen goed. En nu Twitter eindelijk door Musk is overgenomen, worden de problemen voor Tesla alleen maar groter. Dit is waarom.

Investeerders houden niet van onzekerheid. Daarom zorgde het bizarre spelletje tussen Elon Musk en Twitter ervoor dat de koers van aandelen Tesla de laatste tijd onder druk stond. Musk kondigde aan het sociale media-platform voor 44 miljard dollar te willen kopen, verzon toen allerlei smoesjes om onder de deal uit te komen en kocht later de boel ineens toch.

Racisme en haatzaaien toegenomen op Twitter

Adverteerders op Twitter kijken de kat uit de boom. Audi en General Motors zijn tijdelijk gestopt met betaalde advertenties op het platform om te zien wat Musk gaat doen. Hij ontslaat een groot deel van het personeel en heeft aangekondigd naar minder strenge moderatie te willen. In de laatste paar dagen is het aantal kwetsende, racistische en haatzaaiende berichten op Twitter enorm toegenomen.

Tesla Cybertruck: dit is wanneer je ‘m kan verwachten

Elon Musk heeft nu vijf bedrijven onder zich

De verwachting was dat de koers van Tesla omhoog zou gaan na de overname van Twitter. Maar in werkelijkheid gebeurde het omgekeerde. Het aandeel is nog verder weggezakt. De persoon Musk is sterk vergroeid met het merk Tesla en nu hij ook topman van Twitter is, heeft hij maar liefst vijf bedrijven onder zich: The Boring Company, Neuralink, SpaceX, Tesla en Twitter.

Twee problemen voor Tesla door overname Twitter

Dat is op twee manieren een probleem. Nieuwszender CNBC meldt dat Musk vijftig ingenieurs bij het Autopilot-team heeft weggehaald om de softwarecode van Twitter onder de loep te nemen. Dat is op zich niet erg, maar wel als je bedenkt dat Musk al jaren belooft dat er zelfrijdende auto’s aankomen, terwijl Autopilot nog verre van perfect is én strafrechtelijk wordt onderzocht.

Tesla Autopilot ziet motorrijders niet – derde dodelijke ongeval in korte tijd

Een land als China kan Tesla nu gijzelen

Het tweede probleem is dat Tesla enorm afhankelijk is van China. De Gigafactory in Shanghai is de belangrijkste Tesla-fabriek en de Chinese automarkt is verantwoordelijk voor een kwart van de omzet. Twitter daarentegen is regelmatig in een strijd verwikkeld met de Communistische Partij. En die belangen gaan niet goed samen.

Volgens persbureau Bloomberg heeft Twitter in de afgelopen maanden meerdere Chinese-kanalen stilgelegd, die met nepnieuws de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen probeerden te beïnvloeden. Het is vrijwel zeker dat die kanalen aan de Chinese overheid zijn gelinkt.

Tesla bevestigt: er komt een elektrische auto ónder de Tesla Model 3

Veiligheidsexperts zeggen dat Elon Musk een enorme fout heeft gemaakt door Twitter te kopen. Een land als China kan Tesla nu gijzelen door de fabrikant beperkingen op te leggen of vergunning af te nemen als Twitter niet doet wat Xi Jinping en zijn partij willen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.