Remco Slump
Remco Slump Nieuws 27 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Justitie: is Tesla verantwoordelijk voor tientallen Autopilot-doden?

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar Tesla. Dat draait om de vraag of de fabrikant (deels) aangeprakelijk kan worden gesteld voor de tientallen dodelijke ongelukken die zijn gebeurd met Tesla’s op Autopilot.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is het strafrechtelijke onderzoek vorig jaar gestart, maar heeft er geen ruchtbaarheid aan gegeven. Persbureau Reuters sprak drie betrokkenen die het onderzoek bevestigen.

Heeft Tesla capaciteiten Autopilot overdreven?

Alles draait om de vraag of Tesla de capaciteiten van Autopilot heeft overdreven en daarmee (deels) verantwoordelijk en aansprakelijk is voor de dodelijke ongelukken waarbij Autopilot betrokken was.

Tesla Autopilot ziet motorrijders niet – derde dodelijke ongeval in korte tijd

Tesla Autopilot is een semi-autonome rijassistent die altijd een menselijke bestuurder nodig heeft om op te letten en in te grijpen. Een Tesla met het systeem ingeschakeld, is dus geen zelfrijdende auto, wat Elon Musk en sommige media ook beweren.

Full Self-Driving Capability is niet zelfrijdend

Volgens de Department of Justice heeft Tesla een verkeerd beeld geschept van de mogelijkheden van Autopilot. In 2016 riep topman Musk al dat het systeem “waarschijnlijk beter” is dan een mens.

Zelfs op de Nederlandse Tesla-website staat dat je Autopilot met Full Self-Driving Capability kunt bestellen. Daaronder staat in kleine lettertjes dat het systeem ook met de FSD-upgrade niet zelfrijdend is, maar ja … het is de naam die blijft hangen.

‘Problemen met ontstaan door verkeerd gebruik’

Tesla communiceert echter duidelijk dat bestuurders hun handen aan het stuur moeten houden en moeten blijven opletten. Volgens Musk ontstaan problemen met Autopilot als mensen het niet gebruiken zoals Tesla heeft bedoeld.

‘Bestuurdersdetectie Autopilot Tesla schiet ernstig tekort’

Justitie niet de enige die Tesla-onderzoek doet

De Department of Justice is niet de enige instantie die onderzoek doet naar Tesla Autopilot. Ook de Amerikaanse RDW en de Californische overheid willen weten in hoeverre de overdreven claims van Tesla een rol hebben gespeeld bij diverse dodelijke ongelukken.

In Washington en San Francisco kijken ambtenaren van het ministerie van Justitie of Tesla klanten, investeerders en wetgevers heeft misleid over de mogelijkheden van Autopilot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.