Autovisie
Autovisie Nieuws 5 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Volvo Cars wisselt van topman

Al bijna exact tien jaar zwaait Håkan Samuelsson de scepter bij Volvo Cars, maar de topman plakt er geen nieuwe termijn meer aan vast. Per 21 maart draagt hij het stokje over, en wel aan Jim Rowan. Aan wie?

Rowan is geen medewerker van Volvo Cars. De autobouwer heeft voor de vervanger van Håkan Samuelsson buiten de deur gekeken. Sterker nog, buiten de autoportieren, want de vers aangestelde Rowan is afkomstig van Ember Technologies. Daarvoor was hij de CEO van de Dyson Group. Hij mag zich nu op automobielen gaan richten.

Volvo haalt verkoopdoel niet, stevent toch af op recordverkoop

Volvo Cars benadrukt expliciet buiten de autowereld te hebben gezocht naar een gepaste leider, aangezien zich in de autowereld een snelle transformatie in digitalisering gaande is. Volgens de autobouwer heeft Rowan door zijn eerdere functies een sterke achtergrond in software, digitale transformatie en innovatieve consumentenproducten. De fabrikant zegt dat kennis op het gebied van digitalisering, disruptie, innovatie, engineering en de productieketen uiterst waardevol voor de toekomst van Volvo Cars om de strategische ambities waar te maken zijn.

Jim Rowan, Chief Executive and President

Innovatie en kwaliteit

In het gebruikelijke prietpraatje zegt Rowan: “Ik ben zeer verheugd dat ik bij Volvo Cars aan de slag kan op zo’n spannend moment voor de organisatie en op zo’n transformerend moment voor zowel de industrie als de consument. De sterke prestaties van Volvo Cars op het gebied van innovatie, veiligheid en kwaliteit, in combinatie met talent van wereldklasse en inspirerende capaciteiten op het gebied van duurzaamheid en technologie, plaatsen de onderneming in de bestuurdersstoel voor de weg die voor ons ligt.”

Håkan Samuelsson, vertrekkend Volvo Cars chief executive

Tien jaar

Håkan Samuelsson kondigde in september 2018 zijn vertrek als CEO aan. Hij bekleedt de functie al sinds 2012. In dat jaar volgde Samuelsson oud-Volkswagenman Stefan Jacoby op, die na een minnelijke schikking met de Raad van Bestuur de autobouwer verliet. Samuelsson was toen al zo’n twee jaar lid van de Raad van Bestuur van Volvo Cars. Op dat moment was Volvo Car Group reeds onderdeel van de Zhejiang Geely Holding, die het Zweedse bedrijf in 2010 inlijfde. Håkan Samuelsson werkte al geruime tijd in de autoindustrie. Zo was hij voor zijn komst bij Volvo voorzitter & CEO van MAN AG (2005 – 2009). Håkan blijft verbonden aan Polestar Automotive Holding UK Limited (Polestar), aangezien het zustermerk van Volvo momenteel midden in de beursgang zit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.