Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 26 jan 2023
Leestijd: 1 minuut

Volkswagen neemt afscheid van de Up!

Volkswagen stopt met de productie van de Volkswagen Up! De kleine stadsauto is nog te bestellen, maar zelf er eentje samenstellen is niet meer mogelijk.

De Skoda Citigo en Seat Mii, die zowel qua uiterlijk als techniek nagenoeg identiek zijn, kan je al niet meer bestellen in Nederland. Na 12 jaar trekt Volkswagen ook de stekker uit de Up!

Volkswagen Up! bijna einde verhaal

De Volkswagen Up! Kwam in 2011 op de markt en werd samen met de Skoda Citigo en Seat Mii een populaire auto. In Nederland zijn er net geen 95.000 exemplaren verkocht. Het beste jaar voor de A-segmenter was 2013, toen werden er meer dan 16.208 Upjes verkocht.

Volkswagen e-up
(Afbeelding: Volkswagen)

De volkswagen Up! is met een brandstofmotor enkel met drie cilinders geleverd met een slaginhoud van 1,0 liter. De krachtigste aandrijflijn vind je in de GTI. Deze levert tot 115 pk.

Naast benzine- en CNG-versies, kon je de Up! ook kopen als elektrische auto. In 2013 werd de e-Up! geïntroduceert met een vermogen van 80 pk, 210 Nm aan koppel en een range van 160 kilometer. De eerste elektrische versies hadden een accupakketje van 18,7 kWh waarvan 16,8 kWh bruikbaar is. Later, in 2019, werd de e-Up! door Volkswagen geüpdatet. Het accupakket kreeg een capaciteit van 36,8 kWh, waarvan 32,3 kWh bruikbaar. Hiermee kan je 258 kilometer volgens WLTP rijden.

Zonsverduistering: Lightyear trekt stekker uit 0

Hoewel de Up! niet meer van de lopende band rolt, zal de kleine stadsrakker niet snel uit ons straatbeeld verdwijnen. Daarbij blijft het de komende jaren een aantrekkelijke occasion.

Rijden met VW Up! GTI

De leukste versie van de Volkswagen Up! is natuurlijk de GTI. Hoewel de auto ‘slechts’ 115 pk heeft, biedt hij een leuke rijbeleving. Hoe leuk het is met de GTI te rijden, laat Autovisie-redacteur Dries van den Elzen zien in onderstaande video.

Nu al de leukste auto van 2023? Alpine A110 R

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.