Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 3 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

De Volkswagen ID.5 doet met de rest van de autowereld mee

Bouw je geen SUV-coupé, dan hoor je er tegenwoordig niet meer bij in autoland. En dus komt ook Volkswagen met de ID.5.

Heel oneerbiedig gezegd is dat een Volkswagen ID.4, maar dan met een aflopende daklijn. Niets meer, niets minder, want op het gebied van specificaties en opties biedt de auto weinig anders ten opzichte van de reeds bekende SUV. Alhoewel, de ID.5 kent een aantal voordelen.

Iets aerodynamischer

Te beginnen bij het energieverbruik, want door z’n aflopende daklijn is de ID.5 iets gestroomlijnder dan de ID.4. Z’n Cw-waarde bedraagt 0,26, tegenover 0,28 in het geval van de ID.4. Opmerkelijk is dat het WLTP-bereik van beide auto’s niet verschilt: de achterwielaangedreven auto’s komen op papier beide 520 kilometer ver.

Over die aandrijflijnen: ook daar zijn geen grote verassingen. Volkswagen lepelt vooralsnog enkel het grote 77 kWh-accupakket in de ID.5, terwijl de ID.4 er ook met het kleinere 52 kWh-pakket is. De ID.5 is er verder met drie verschillende motoriseringen. Aan de basis staat een achterwielaangedreven versie met een vermogen van 128 kW. Daarboven staat de bekende 150 kW-versie, die ook enkel een elektromotor op de achteras heeft. Bovenaan de lijst staat de van de ID.4 bekende GTX, die 200 kW in het laatje legt.

Scherper dan z’n SUV-broer? – Volkswagen ID.5 GTX

Groter dan ID.4?

Opmerkelijk is het feit dat de bagageruimte van deze ID.5 groter is dan die van de ID.4. Toegegeven, er wordt altijd gerekend tot de hoedenplank en tot dat punt zijn beide auto’s zo goed als identiek, maar de ID.5 biedt daar juist net iets meer. Zes hele liters om precies te zijn, tot een totaal van 549 liter. Dat komt omdat het achterwerk van de ID.5 een fractie breder is dan dat van de ID.4, om ‘m een iets sportiever uiterlijk te geven. Bóven die hoedenplank is er uiteraard minder ruimte, want klap je alles neer, dan past er 1561 liter in de ID.5. De ID.4 rekt dat tot een totaal van 1575 liter.

Verder zijn er eigenlijk weinig wijzigingen ten opzichte van de bekende ID.4, op het gebied van in- en exterieuraankleding. Wel debuteert het nieuwe softwaresysteem in deze ID.5 (versie 3.0), al zullen reeds bekende VW’s die over the air ontvangen.

Introductie Volkswagen ID.5

De nieuwe ID.5 komt volgend jaar op de markt. Welke prijs Volkswagen aan de auto hangt, maakt het in een later stadium bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.