Autovisie
Autovisie Nieuws 22 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen beschuldigd van racisme na nieuwste Golf-video

Volkswagen dacht een leuke promotievideo van de nieuwe Golf op het web te hebben geslingerd. Daar dachten een hoop mensen echter anders over.

In de video op Instagram, die maar tien seconden duurt, staat een Volkswagen Golf geparkeerd in een winkelstraat. Dan verschijnt er een man in beeld die de auto van dichtbij wil bekijken. Maar die persoon wordt door een grote hand weggedrukt van de auto en daarna een gebouw in gebonjourd. Tot zover niets geks, en ook niets bijzonder grappigs.

Maar het probleem is: de hand die de man wegwerkt is van een blank persoon, de man die door de hand wordt gecorrigeerd heeft een donkere huidskleur. En op zo’n actie kan natuurlijk al heel gemakkelijk het woord ‘racisme’ worden geplakt. Maar dat is nog lang niet het meest kwalijke in deze video.

Koloniale verleden

Want kijk eens wat er boven de deur staat waar de man door de witte hand in wordt gewerkt. ‘Petit Colon’, wat Frans is voor ‘Kleine Kolonist’. Heel pijnlijk, en dat doet natuurlijk direct denken aan het koloniale verleden van de westerse wereld.

Maar we gaan nog even door. Net nadat de man het gebouw in is gewerkt, verschijnen de woorden ‘Der Neue Golf’ in beeld. Die verschijnen niet tegelijk, maar in een (hopelijk willekeurige) volgorde. De eerste letters die verschijnen, vormen samen het N-woord. Op het moment dat die letters verschijnen, maakt de hand volgens velen bovendien ook nog eens het gebaar waarmee ‘White Power’ wordt aangeduid, zo laat het Duitse Handelsblatt zien.

Volkswagen Handelsblatt
Een screenshot uit de video van het Duitse Handelsblatt.

Verrast en geschokt

Een foutje maken in een video kan natuurlijk, maar vier van zulke grote? Blijkbaar heeft niemand bij de Duitse fabrikant een van deze racistische connotaties opgemerkt. Het merk was zich van geen kwaad bewust toen het de eerste beschuldigingen op sociale media ontving. Volkswagen gaf in een eerste reactie aan ‘verrast en geschokt’ te zijn, en gaf aan dat dit ‘een creatieve manier was om met het verhalenformat van Instagram om te gaan’.

Maar daar kwam de autobouwer al snel op terug, want het verwijderde de video en verontschuldigde zich na een explosie van reacties. Jürgen Stackmann, verantwoordelijk voor de verkoop en marketing bij Volkswagen, bood zijn excuses aan op Twitter en gaf aan dat er consequenties gaan volgen. In een officiële verklaring laat het merk het volgende weten: “We kunnen de verontwaardiging en woede als reactie op de video begrijpen. Zonder twijfel: de video is verkeerd en smakeloos. We distantiëren ons ervan en verontschuldigen ons ervoor. We gaan uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en er zullen consequenties volgen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.