Autovisie
Autovisie Nieuws 20 mei 2020

Dieseldrama: Volkswagen-top koopt voor 9 miljoen vervolging af

Het lijkt wel een populaire Netflix-serie. Want er is weer een nieuwe aflevering in de Volkswagen-serie ‘Het dieseldrama’. In deze episode kopen de huidige toppers van Volkswagen, CEO Herbert Diess en president-commissaris Hans Dieter Pötsch, hun vervolging af.

De twee Volkswagen-toppers betalen ieder 4,5 miljoen euro om vervolging wegens misleiding van hun aandeelhouders te voorkomen. Zelf zullen ze daar niet echt onder lijden, want Volkswagen zal hun boete compenseren. Het bedrijf is na eigen juridisch onderzoek namelijk tot de conclusie gekomen dat de twee niets van het dieseldrama valt te verwijten.

Achterhouden van informatie

Het Duitse openbaar ministerie denkt daar anders over, want de aanklacht luidt marktmanipulatie, aldus het Duitse persbureau DPA. Ook voormalig VW-topman Martin Winterkorn zit nog in het verdachtenbankje. Hier is het achterhouden van informatie aan beleggers de aanklacht. De beschuldiging van ernstige fraude heeft daarentegen nog niet tot een rechtszaak geleid. Dat Winterkorn zijn vervolging kan afkopen, lijkt minder waarschijnlijk volgens ingewijden in dit artikel van De Telegraaf.

dieselschandaal
Martin Winterkorn

Dertig miljard

Zoals we al eerder berichten gaat het dieselschandaal, waarbij valsgespeeld werd met sjoemelsoftware bij Amerikaanse emissietesten, verder dan alleen Volkswagen. Ook andere de andere merken van het concern waaronder Audi en Skoda zijn betrokken bij dit dieseldrama. Inmiddels zou er zo’n 30 miljard aan boetes en schadevergoedingen zijn uitbetaald. Wanneer Nederlandse gedupeerden duidelijkheid krijgen over eventuele schadevergoeding, zal later blijken. De zaak van stichting Volkswagen Car Claim die belangen van de gedupeerden behartigt, is door de coronacrisis weer uitgesteld.

Rupert Stadler
Voormalig Audi CEO Stadler

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.