Autovisie
Autovisie Nieuws 21 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Vijfdeurs Suzuki Jimny lijkt meer op Mercedes G-Klasse

Goed nieuws voor de liefhebbers van een Mercedes G-Klasse maar met het budget van een Suzuki Jimny. Ook de Japanse terreinreus komt er in een vijfdeurs carrosserievorm. En dat betekent dat er ongetwijfeld een bedrijf een Mercedes G-bodykit voor de verlengde Jimny gaat maken. Voor de 3-deurs bestaan ze namelijk al.

Maar laten we even een stap terugzetten. Ja er komt een Jimny 5-deurs en ja die komt ook naar Europa. Jawel, de Suzuki Jimny komt er nu in gezinsverpakking. Hij is er sinds zijn debuut in 2018 alleen als driedeursvariant. Hij heeft weliswaar grotere portieren om de instap naar de tweede zitrij (eerste types) of laadruimte (huidige types) mogelijk te maken, echt praktisch was het niet. En bij de versies met achterbank was er niet een heel grote bagageruimte beschikbaar.

Een stuk langer

Bij de vijfdeursuitvoering is dat een ander verhaal. De Japanse ingenieurs zetten de twee assen verder uit elkaar, waardoor ook de wagenlengte toeneemt. Die extra centimeters of beter gezegd decimeters zorgen voor meer ruimte achterin. Voor de chauffeur verandert er niets. Nu ja, als we het over bewegingsvrijheid hebben, want hij dient er bij het achteruitrijden wel rekening mee te houden dat de koets van de vijfdeurs Suzuki Jimny een stuk langer is.

Suzuki Jimny financieel aantrekkelijker

Suzuki legt momenteel de laatste hand aan de Europese testwerkzaamheden. Dan moet de vijfdeurs Jimny in productie gaan, om vervolgens nog dit jaar in de showroom te verschijnen. Hij onderscheidt zich dan niet alleen door een langere carrosserie met twee extra deuren en een tweede zitrij van het bestaande model in de showroom, hij krijgt ook een andere aandrijflijn. Suzuki Jimny Professional

De langverwachte viercilinder met hybridetechniek maakt zijn opwachting. Door die krachtcentrale daalt de CO2-waarde, wat hem financieel aantrekkelijker maakt. Bovendien, met die aandrijflijn uit onder andere de Suzuki Swift beïnvloedt de Jimny de gemiddelde CO2-uitstoot van het wagenpark minder negatief, waardoor de beschikbare verkoopvolumes omhoog kunnen. autovisie Suzuki Jimny 5-door

Of Suzuki de 3- en 5-deurs naast elkaar blijft leveren in Europa, is nog niet bekend. De Suzuki Jimny wordt nu aangeboden als bedrijfsauto, al levert dat vanwege de altijd afwijkende belastingmaatregels van de overheid in Nederland geen belastingvoordelen op. Op de driedeurs Jimny zonder achterbank is onveranderd BPM verschuldigd en die is door de hoge CO2-uitstoot hoog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.