Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 21 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Tegenslagen bij Tesla: minder winst, dalende koersen en banenverlies

Tesla heeft in het tweede kwartaal van 2022 een nettowinst van 2,3 miljard dollar (2,26 miljard euro) behaald. Dat is 98 procent meer dan dezelfde periode vorige jaar. Desondanks gaat de fabrikant van elektrische auto’s banen schrappen.

98 procent meer winst klinkt er goed. Echter, vorige kwartaal wist Elon Musk met zijn bedrijf nog 3,3 miljard dollar (3,24 miljard euro) aan winst binnen te slepen.

Tesla behaalt minder winst dan Q1

Tesla heeft de afgelopen periode minder auto’s afgeleverd dan begin dit jaar. De inkomsten daalde met 1,9 miljard dollar (1,87 miljard euro). De daling in omzet komt voor een deel door het coronavirus. Als gevolg van lockdowns in China werd er minder in de fabrieken geproduceerd. Zo sloot een productielocatie in Sjanghai voor langere tijd.

Tesla Fabriek Duitsland 2022
Tesla Fabriek Duitsland. (Afbeelding: Tesla)

Ook andere locaties liepen vertraging op. Dit door problemen bij toeleveranciers. Moeilijkheden waar meer autofabrikanten mee kampen. In totaal werden er 258.580 modellen afgeleverd, een stuk minder dan het eerste kwartaal (305.407 exemplaren). Toch hebben niet alleen Tesla en Elon Musk zelf  invloed op de winst van hun bedrijf.

Dalende Bitcoin koers

Ook Bitcoin had een forse invloed want Tesla investeerde fors in de cryptomunt Bitcoin en kocht vorig jaar voor 1,5 miljard dollar (1,47 miljard euro) aan digitale munten. De koers daalde en inmiddels heeft het bedrijf besloten 75 procent van de aangekochte coins weer te verkopen, dit om de kasreserves aan te vullen.

Tesla gaat banen schrappen

“De reden dat we een aantal van onze bitcoin-holdings hebben verkocht, was dat we niet zeker wisten wanneer de covid-lockdowns in China zouden verminderen, dus het was belangrijk voor ons om onze kaspositie te maximaliseren”, stelt Elon Musk in de kwartaalupdate. Om kosten te besparen zegt de Tesla-baas banen te schrappen.

Elon Musk en het gedoe rondom Twitter

Alsof er nog niet genoeg gedoe rondom Tesla en Elon Musk is, raakte de multimiljardair ook nog in conflict met Twitter. Hij gaf eerst aan het sociale medium te willen kopen, maar probeert hier nu onderuit te komen. Gevolg: een rechtszaak.

Waarom Duitse Tesla-fabriek alleen Model Y in wit en zwart bouwt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.