Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 5 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Vijf redenen waarom je (g)een occasion moet kopen

De verkoop van occasions door autobedrijven aan consumenten viel afgelopen maand 9 procent lager uit dan in dezelfde maand vorig jaar. Met ongeveer 10.000 transacties minder werden er 99.276 auto’s verkocht, zo blijkt uit de cijfers van BOVAG en RDC. Toch is het geen slecht jaar voor de tweedehandsautomarkt. In de eerste elf maanden van het jaar verkochten de autobedrijven 1.185.061 tweedehands personenauto’s. Dat is bijna 10.000 meer dan een jaar eerder.

Waar de occasionverkopen dus stegen, nam de verkoop van nieuwe modellen juist af. In de eerste elf maanden van 2019 werden er dik 408.000 stuks verkocht, in 2020 kelderde dat naar ongeveer 315.00 stuks. Hoewel er dus in verhouding veel meer occasions worden gekocht, zitten er ook nadelen aan het kopen van een tweedehands exemplaar. Voor degene die twijfelen tussen een tweedehands of een nieuw model, stellen wij vijf redenen op waarom je (g)een occasion moet kopen.

1.Veel goedkoper

Over het algemeen is een tweedehandsauto goedkope dan een nieuwe. Gemiddeld neemt de waarde van een auto jaarlijks met 12,05 procent af, aldus onderzoek van Business Insider. Zelfs de meest waardevaste auto, de Suzuki Vitara 1.6 88kw, is na vier jaar en 60.000 km meer dan 24 procent goedkoper dan de nieuwprijs. (berekende Autovisie op basis van cijfers van de ANWB-onderzoek meest waardevaste auto’s).

2. Meer keus

Hoewel wij ons jaarboek met 500 pagina’s aan auto hebben kunnen vullen, zijn dit enkel nieuwe auto’s die nu te koop zijn in het binnen- en buitenland. Kies je voor tweedehands model, dan behoren ook modellen die niet meer geproduceerd worden tot de mogelijkheden. Op Gaspedaal.nl – waar bijna alle occasions van Nederland op één site staan – zien we maar liefst 1612 unieke modellen van in totaal 124 verschillende merken online. Voor elk wat wils dus!

3. Je hebt ‘m direct

Op een nieuwe auto moet je soms lang wachten, het duurt vaak enkele weken of maanden voordat een nieuwe auto geleverd wordt. Door de pandemie zijn veel bestellingen ook nog eens vertraagd en er kunnen kinderziektes bij nieuwe modellen roet in het eten gooien, kijk maar naar Volkswagen met de ID.3.Bij tweedehands modellen heb je daar geen last van, deze kunnen in veel gevallen binnen een paar dagen, of zelfs dezelfde dag afgeleverd worden.

MG4 Electric, review, Volkswagen ID.3, Belastingplan 2023, benzine, wegenbelasting, bpm, subsidie, kilometervergoeding, bijtelling, elektrische auto's, autorijden, volgend jaar, kosten
Volkswagen ID.3 (Afbeelding: Volkswagen)

4. Minder veiligheid aan boord

Het ligt er natuurlijk aan hoe oud je auto is, maar de meeste occasions hebben minder veiligheidsvoorzieningen dan nieuwe exemplaren. Een rijstrook-assistent, dode-hoek-verklikker en automatische noodremsystemen zitter er vaak nog niet op. Veel nieuwe modellen beschikken (optioneel) wel over deze systemen, in tegenstelling tot veel oudere auto’s. Sommige van deze systemen worden volgend jaar zelfs verplicht in nieuwe auto’s. Bijvoorbeeld een systeem dat slaperigheid bij de bestuurder detecteert en knipperlichten die automatisch aangaan bij een noodstop. Ook een ‘intelligente’ snelheidsassistent, een achteruitrijcamera horen er straks bij. Net als lane-keeping assist, een datarecorder en een systeem dat ingrijpt als een bestuurder afgeleid raakt. Daarbij moet iedere auto ook nog eens voorbereid zijn op de installatie van een alcoholslot. Voor de liefhebbers van pure auto’s is juist het ontbreken van al deze systemen een voordeel van een oudere auto.

Nissan Figaro
Nissan Figaro

5. Altijd verouderd

Je rijdt nooit in de nieuwste auto. Dat is op zich niet erg, maar hierdoor mis je wel modernste techniek. Zo zien wij in onze koopwijzer vaak dat infotainmentsystemen verouderd zijn, ze reageren traag en zijn soms niet of lastig te koppelen aan je smartphone. Daarnaast zijn motoren soms ook verouderd of versleten, met een hoger verbruik tot gevolg. Ook kunnen auto’s in een slechte staat verkeren. Wanneer je geen auto expert bent, of je er gewoon zeker van wilt zijn dat je geen miskoop begaat, raden wij aan bij een BOVAG-garage te kopen.

“BOVAG Garantie zorgt ervoor dat uw occasion tot zes maanden na aankoop kosteloos wordt hersteld als er zich gebreken voordoen die op het moment van de koop niet zichtbaar waren”, meldt BOVAG. Ook kan met deze garantie de auto binnen twee weken tot max. 750 kilometer omgeruild worden, om welke reden dan ook. Deze garanties gelden echter alleen bij een auto van 4.500 euro of meer, of als je meer dan 35% van de originele cataloguswaarde hebt betaalt. Geen BOVAG-garage betekent echter niet dat je direct weg moet lopen van een auto. Maar als je het geluk niet wilt tarten, kun je bij veel onafhankelijke garages ook een aankoopkeuring doen. Zo weet je – ook zonder zelf technische kennis te hebben – wat de technische staat van je beoogde auto is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.