Toen en nu: Onherkenbaar veiliger
Weinig filmpjes zijn wat dat betreft zo veelzeggend als dit beeld gedraaid van botsproeven met een Renault Daupine. De in 1956 geïntroduceerde auto wordt met 45 kilometer tegen een muur aangereden. Er blijft ondanks de relatief lage snelheid zo goed als niks van het passagierscompartiment over. Hoe erg je ook houdt van klassiekers; van denken aan zo’n klapper alleen al krijg je buikpijn.
1956. De beperkte botsbestendigheid van auto’s viel duidelijk terug te zien in de cijfers van het aantal verkeersslachtoffers. In 1960 kwamen er op de Nederlandse wegen al 1600 mensen om het leven. Op dat moment reden er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 539.000 personenauto’s rond, tegen rond de acht miljoen nu. In 2014 – de meest recent bekende cijfers – overleden 570 mensen in het verkeer. De kans heel weer thuis te komen, is tegenwoordig dus zo’n zestig keer zo groot. Dat is mede te danken aan een stroom innovaties op het gebied van veiligheid. Eerste doorbraak was de veiligheidsgordel. De beelden van deze dikke Chrysler uit de jaren tachtig spreken voor zich.
1970: Minstens zo’n grote doorbraak was de introductie van de kreukelzone. Door blik zo te construeren dat het deformeert op een geplande manier kan het inzittendencompartiment grotendeels in takt blijven. Volvo was en is een merk dat altijd voorop liep op het gebied van veiligheid. Ook als het gaat om kreukelzones. Deze 242 uit 1982 laat goed zien welke stappen er in de jaren tachtig waren gemaakt ten opzichte van drie decennia eerder.
1990: De finale stap in de ontwikkeling waren airbags. Eerst alleen in het hart van het stuur, maar inmiddels is er bijna geen deeltje meer van het interieur dat niet is afgedekt door een plofzak. Hoe groot de stap is van de Dauphine naar het model dat nu daarmee vergelijkbaar is – de Megane – laat een filmpje van testorganisatie Euro NCAP zien. Terwijl de snelheid anderhalve keer zo hoog is als bij de test met zijn voorganger stappen hier de inzittenden zo goed als ongedeerd uit.
Lees ook:
Ook interessant
-
Deze goedkope Chinese EV is Europese concurrentie te slim af
-
Eindvideo Nio ET5 Touring: roadtrip naar top van de Stelviopas
-
René en zijn Lancia Beta Berlina: ‘Plastic zit nog op de deuren’
-
Zo herrees Bugatti de eerste keer uit zijn as | Sjoerds Weetjes 417
-
Waarom de Kia EV3 absolute verkooptopper in Nederland wordt
-
Ook als hybride duurt het Porsche 911-sprookje voort
-
Kia Ray EV: betaalbare elektrische auto die jij niet mag kopen
-
Om deze simpele reden zijn sommige Bentley-logo’s blauw | Sjoerds Weetjes 416
-
Praktische occasions met power: Volvo V70 R vs. Saab 9-3 Turbo X
-
Geen diesel! Geen SQ5! Nieuwe Audi Q5 alleen als plug-in naar Nederland
-
Camper te saai? Rinze kampeert met zijn Toyota FJ Cruiser
-
Wat je (niet) moet weten over de Mercedes SLS AMG | Sjoerds Weetjes 415