Autovisie
Autovisie Video 16 jan 2016

Toen en nu: Onherkenbaar veiliger

Weinig filmpjes zijn wat dat betreft zo veelzeggend als dit beeld gedraaid van botsproeven met een Renault Daupine. De in 1956 geïntroduceerde auto wordt met 45 kilometer tegen een muur aangereden. Er blijft ondanks de relatief lage snelheid zo goed als niks van het passagierscompartiment over. Hoe erg je ook houdt van klassiekers; van denken aan zo’n klapper alleen al krijg je buikpijn.

1956. De beperkte botsbestendigheid van auto’s viel duidelijk terug te zien in de cijfers van het aantal verkeersslachtoffers. In 1960 kwamen er op de Nederlandse wegen al 1600 mensen om het leven. Op dat moment reden er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 539.000 personenauto’s rond, tegen rond de acht miljoen nu. In 2014 – de meest recent bekende cijfers – overleden 570 mensen in het verkeer. De kans heel weer thuis te komen, is tegenwoordig dus zo’n zestig keer zo groot. Dat is mede te danken aan een stroom innovaties op het gebied van veiligheid. Eerste doorbraak was de veiligheidsgordel. De beelden van deze dikke Chrysler uit de jaren tachtig spreken voor zich.

1970: Minstens zo’n grote doorbraak was de introductie van de kreukelzone. Door blik zo te construeren dat het deformeert op een geplande manier kan het inzittendencompartiment grotendeels in takt blijven. Volvo was en is een merk dat altijd voorop liep op het gebied van veiligheid. Ook als het gaat om kreukelzones. Deze 242 uit 1982 laat goed zien welke stappen er in de jaren tachtig waren gemaakt ten opzichte van drie decennia eerder.

1990: De finale stap in de ontwikkeling waren airbags. Eerst alleen in het hart van het stuur, maar inmiddels is er bijna geen deeltje meer van het interieur dat niet is afgedekt door een plofzak. Hoe groot de stap is van de Dauphine naar het model dat nu daarmee vergelijkbaar is – de Megane – laat een filmpje van testorganisatie Euro NCAP zien. Terwijl de snelheid anderhalve keer zo hoog is als bij de test met zijn voorganger stappen hier de inzittenden zo goed als ongedeerd uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.