Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 2 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Verkoop occasions stijgt opnieuw tot recordhoogte

Terwijl de registraties van nieuwe auto’s weer een beetje aantrekken in Nederland, blijven occasions ook dit jaar immens populair. In het eerste halfjaar van 2021 is er een recordaantal van 685.452 occasions verkocht door autobedrijven.

Dat blijkt uit cijfers die zijn vrijgegeven door Bovag en RDC. Dat is een stijging van 9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Afgelopen mei verkochten autobedrijven al een recordaantal van 123.982 stuks in één maand, in juni waren dat er nog ietsje meer: 124.002.

In het tweede kwartaal ging het om 366.677 afgeleverde voertuigen. Dat is bijna 20 procent meer dan in de maanden april tot en met juni van 2020. Da’s niet heel gek, want vorig jaar moesten ook occasionhandelaren noodgedwongen hun deuren sluiten door de coronacrisis. Desondanks is dat wel hoogste aantal dat ooit in een kwartaal werd verkocht, zo stellen de brancheverenigingen. Ook de verkoop van tweedehands elektro-auto’s groeide: 2 procent van de verkochte occasions betrof afgelopen halfjaar een elektrische auto, terwijl dat een jaar geleden nog minder dan 1 procent was.

Particuliere handel occasions neemt af

Een opvallende trend in de occasionwereld is dat de particuliere handel afneemt. Niet dat dat met ruim 350.000 voertuigen weinig te noemen is, maar dat is wel een daling van meer dan 7 procent in vergelijking met de eerste zes maanden van 2020. De afname in particuliere handel van occasions daalde in juni met 12 procent.

De verhouding tussen particuliere handel en vakhandel is de afgelopen jaren een stuk verschoven. Zo zit de verhouding nu op tweederde voor de vakhandel en eenderde voor de particuliere handel. Vijftien jaar geleden lagen die twee bijna evenwichtig op de balansschaal: 55 procent tegenover 45 procent. Mensen kopen dus steeds liever bij erkende en vaak betrouwbare partijen, in plaats van bij particulieren.

Tweedehands auto, wat is mijn auto waard, waarde

Op koers

Volgens de verwachtingen van Bovag en RDC zullen er aan het einde van het jaar meer dan 1,3 miljoen occasions verkocht zijn door autobedrijven. Dat zou dan een nieuw record zijn, want vorig jaar verkocht de vakhandel net geen 1,3 miljoen tweedehands auto’s. Dat was al een record, waarbij het totale aantal verkochte occasions boven de twee miljoen uitkwam, inclusief particuliere handel. Mogelijk wordt dat record dit jaar dus verbroken.

Sinds maart 2020 zijn er ruim 120.000 voertuigen bij gekomen in Nederland. Op 30 juni 2021 stond de teller op een totaal van 9.083.506. De tweedehands auto blijft populair, omdat mensen door de coronapandemie en geldende maatregelen liever met individueel vervoer reizen.

Autovisie helpt je

Mocht je zelf nog op zoek zijn naar een degelijke dieselmiddenklasser van 10.000 euro, dan heeft Autovisie alvast wat inspiratie in dit artikel. Heb je liever een steengoede, maar tegendraadse auto voor een bedrag van 3.000 euro, dan hebben we ook goed nieuws. Daar hebben we namelijk ook al wat tips voor. Daarnaast lichten we in de rubriek ‘Deze occasion wil je’ regelmatig de leukste en beste occasions uit. Kijk verder op onze website!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.