Autovisie
Autovisie Occasions 27 jun 2021

Occasions: drie degelijke diesel-middenklassers voor € 10.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke dagelijkse middenklasser met dieselmotor koop je voor maximaal drie mille? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Moderne diesels zijn schoner en zuiniger dan je denkt. Wie relatief veel kilometers maakt, doet aan een van deze middenklassers een onverminderd goede keuze. Juist nu de prijzen vanwege de publieke opinie onder druk staan!

Occasions: drie degelijke diesel-middenklassers

Peugeot 308 (2013 – 2017)

Rijden doet deze Peugeot erg fijn! Dat kleine stuur maakt de gezinsauto lekker handelbaar. De voorstoelen zitten uitstekend. Achter in de vijfdeurs uitvoering hebben volwassenen weinig ruimte. De kofferbak is met minimaal 420 liter wel weer fors. Een gemiddeld brandstofverbruik van 1 op 20 moet lukken. De Peugeot-dealer in Weert adverteert met een witte 1.6 Executive (2015, 64.000 km) voor € 9.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij exemplaren van de 308 met een 1.6-liter HDi-motor komt het voor dat de EGR-klep niet meer open wil. De Wegenwacht lost dit ter plekke op, maar als het probleem vaker optreedt, moet het onderdeel in zijn geheel worden vervangen. Bij hoge kilometerstanden wil de turbo weleens de geest geven. De motor heeft dan bijna geen vermogen meer.

Peugeot 308 (2013 - 2017)

Renault Mégane (2016 – 2020)

De Mégane heeft een heel eigen gezicht, zeker aan de voorzijde. De verdere belijning wijkt evengoed af van wat er in deze klasse nog meer te koop is. Dat heeft echter nadelige gevolgen voor het zicht rondom: het uitzicht naar achteren is beperkt en op de achterbank kunnen passagiers zich opgesloten voelen. Bij een autobedrijf in Ridderkerk staat een donkergrijze 1.5 dCi ’Zen’ (2016, 141.000 km) voor € 9.999.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij dit type Renault met een dCi-dieselmotor hoopt zich bij vriesweer vocht in het inlaatkanaal op. Dat bevriest waardoor de motor geen lucht krijgt en niet wil starten.
Ter plekke valt dit niet op te lossen, want in de kou ontdooit het ijs niet. Als de batterij van de sleutelkaart leeg is, weigert de motor dienst.

Renault Megane (2016 - 2020)

Volkswagen Golf (2012 – 2020)

De Golf stuurt goed, is mooi stil en bevat genoeg ruimte voor vier volwassenen én hun bagage. Het beperkte zicht rondom geldt als minpunt. Het tweedehands aanbod is riant, net als de vraag. Het gevolg is dat we voor ons budget bij een iets ouder exemplaar uitkomen. In Velddriel wordt bij een autobedrijf een heel complete, zilvergrijze 1.6 TDI ’Highline’ (2013, 168.000 km) te koop aangeboden voor € 9.995.

Oordeel van de Wegenwacht

De 1.6- en 2.0-liter dieselmotoren van Volkswagen hebben een elektrisch inschakelende waterpomp. Het komt voor dat die weigert, waardoor de motor oververhit kan raken. Te lang doorrijden kan echter tot een complete motorrevisie leiden! De turbo’s van de TDI-diesels gaan doorgaans ook geen ’motorleven’ lang mee.
Volkswagen Golf (2012 - 2020)

Ons advies

Wie zoals zovelen voor een Golf TDI kiest, kunnen we geen ongelijk geven. Maar voor dit bedrag zouden wij eerder voor de Peugeot gaan die meer waar voor hetzelfde geld biedt.

Reageer op artikel:
Occasions: drie degelijke diesel-middenklassers voor € 10.000 getipt
Sluiten