Autovisie
Autovisie Occasions 20 jun 2021

Occasions: drie steengoede maar tegendraadse auto’s voor € 3000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke steengoede maar ook tegendraadse auto koop je voor maximaal drie mille? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Juist als je budget niet zo groot is, wordt de durf om eens wat anders te kiezen beloond. Vergeet alle publiekslievelingen: kies voor een merk of type waaraan niemand meer denkt! Zo koop je voor drie mille een steengoede auto.

Occasions: steengoed maar ook tegendraads

Daihatsu Sirion 2 (2006 – 2013)

Zelfs vijftien jaar na zijn introductie valt de lijnvoering niet uit de toon: de Sirion 2 heeft iets vrolijks over zich! Hij rijdt prima, met voldoende comfort en een eenvoudige bediening. De achterbank is tot een vlakke laadvloer om te klappen. Vier volwassenen vinden probleemloos een plekje en ook de 1.3 rijdt met gemak 1 op 15. In Ridderkerk staat voor € 2.999 een zilvergrijze 1.0 ’Premium’ (2007, 65.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Het merk Daihatsu is uit Europa verdwenen omdat er zowel bij verkoop als in de werkplaats geen boterham mee viel te verdienen. De grondslag daarvoor is de uitstekende kwaliteit van de auto’s. Daarbij werden Daihatsu’s ook vaak gekocht door mensen die niet veel kilometers reden. De Wegenwacht kent niet één euvel dat bij de Sirion 2 vaker optreedt.

Daihatsu Sirion 2 (2006 - 2013)

Chevrolet Aveo (2008 – 2011)

De Aveo was geen bestseller, terwijl er weinig mis is met deze compacte gezinswagen. Je kon hem krijgen met drie, vier of vijf portieren. Het interieur is opvallend ruim, maar de kofferbakinhoud valt met 220 liter tegen. De Chevrolet rijdt niet onaardig, met een aangenaam veercomfort. Reken op een 1 op 12. Bij een autobedrijf in Hoogerheide stuiten we op een metallic blauwe 1.2 16V LS (2008, 116.000 km) voor € 2.995.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij de Aveo zijn kleine euveltjes bekend. Een startmotor die weigert, valt vaak te herleiden tot een slechte verbinding bij het contactslot. Een motor die onverwacht afslaat, krijgt geen brandstof; dat zit ’m in de elektrische aansluiting van de brandstofpomp. Typische klusjes voor de Wegenwacht. Een doorgeslagen zekering maakt dat het dashboard niet werkt.

Chevrolet Aveo (2008 - 2011)

Suzuki Ignis (2001 – 2006)

De Ignis combineert een bruikbare interieurruimte met een hoge zit: de kofferbak biedt plaats aan 380 liter bagage. Daarmee is hij ruimer dan zijn concurrenten op deze pagina. Vanwege die hoge zit voel je zijdelingse bewegingen wel sterker: rijd je passagiers niet wagenziek! In een 1.3 scoor je een verbruik van 1 op 15. Een autobedrijf in Nijega adverteert met een donkergroene 1.3 GS (2004, 111.000 km) voor € 2.999.

Oordeel van de Wegenwacht

Deze Ignis is zo’n typisch Japans kwaliteitsproduct. Het komt voor dat de Wegenwacht wordt ingeschakeld omdat de achterremmen een schurend geluid laten horen. Dat komt alleen voor als je jouw Suzuki te weinig gebruikt. Een paar keer flink remmen en het geluid is verdwenen! Let bij niet-originele lichtmetalen wielen op de bandenspanning.

Suzuki Ignis (2001 - 2006)

Ons advies

Ga je vaak met vier volwassenen op stap, dan is de Chevrolet de beste keus. De Suzuki is vooral heel praktisch, maar voor het beste van twee werelden zouden wij niet aarzelen en die Daihatsu inpikken!

Reageer op artikel:
Occasions: drie steengoede maar tegendraadse auto’s voor € 3000 getipt
Sluiten