Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Occasions 19 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Vijf redenen waarom je (niet) een occasion moet kopen

De verkoop van tweedehands auto’s bevindt zich momenteel op een absoluut hoogtepunt. Maar waarom kopen mensen zo graag een occasion? En waarom moet je een gebruikte auto juist laten staan? We geven je vijf redenen om (niet) een occasion te kopen.

In de eerste vijf maanden van 2021 zijn er meer occasions verkocht dan ooit te voren, zo liet Bovag onlangs weten. In de eerste vijf maanden van 2021 verkochten autobedrijven 561.100 gebruikte personenauto’s. Vorige maand werden 123.629 occasions afgeleverd. Dat was een absoluut record voor de maand mei en ook nog eens 11 procent meer dan mei 2020.

Vraag tweedehands auto’s blijft groeien: mei was recordmaand

Plus: veel goedkoper

Een tweedehands auto is natuurlijk goedkoper dan een nieuwe. Gemiddeld neemt de waarde van een nieuwe auto jaarlijks met 12,05 procent af, zo bleek vorig jaar uit onderzoek van Business Insider. Zo is het bijvoorbeeld ook populair om een jong gebruikt model te kopen ‘als de kop eraf is’, waardoor je een vrijwel nieuwe auto koopt die duizenden euro’s goedkoper is dan wanneer je ‘m zelf gloednieuw bij de dealer haalt.

Tweedehands cabrio's Fiat Barchetta
Foto: Martijn Bravenboer

Min: minder veiligheidssystemen

Veiligheidssystemen zijn de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Koop je een nieuwe auto, dan heb je veelal de meeste technologie al aan boord. Denk aan adaptieve cruise control, een rijstrookassistent of een noodremsysteem. Volgend jaar wordt een aantal van die systemen zelfs al verplicht op nieuwe auto’s. Koop je nieuw, dan heb je simpelweg de nieuwste techniek. Tegelijkertijd is er ook een grote groep automobilisten en vooral liefhebbers die niets met dit soort assistenten te maken wil hebben. Voor die groep is juist het ontbreken van die systemen een reden om wél een occasion te kopen.

Foto: Sytse Dijkstra

Plus: meer keuze

Het is evident, maar de tweedehands markt biedt ontzettend veel keuze. Denk bijvoorbeeld aan compacte, hete hatchbacks. Wie nu in de markt van nieuwe auto’s gaat shoppen voor zo’n model, komt enkel een Ford Fiesta ST, Mini Cooper of Hyundai i20 N tegen. Op de tweedehands markt kun je nog altijd volop genieten van bijvoorbeeld de hoogtijdagen van de Franse hatchbacks. Wil je iets unieks, ga dan dus voor een occasion.

Vier betaalbare tweedehands cabrio’s: hier moet je op letten

Plus: je hebt ‘m direct

Op een nieuwe auto moet je soms lang wachten, het duurt vaak enkele weken of maanden voordat een nieuwe auto geleverd wordt. Door de pandemie zijn veel bestellingen ook nog eens vertraagd, en door het chiptekort kunnen fabrikanten veel minder auto’s bouwen dan gepland. Daar heb je bij occasions geen last van: vaak kun je die na een proefrit – of niet al te lang daarna – al meenemen.

occasions Peugeot 605 Volvo S90
Foto: Jerome Wassenaar

Min: altijd verouderd

Je rijdt nooit in de nieuwste auto. Dat is op zich niet erg, maar hierdoor mis je wel veel moderne techniek. Met name auto’s van vijf à tien jaar oud hebben infotainmentvoorzieningen die sterk verouderd zijn ten opzichte van een nieuwe auto. Ook kunnen auto’s in een slechte staat verkeren, terwijl je dat lang niet altijd tijdens een kennismaking of proefrit kunt vertellen. Je weet soms simpelweg niet wat je koopt. Wanneer je geen auto expert bent, of je er gewoon zeker van wilt zijn dat je geen miskoop begaat, raden we je aan altijd een aankoopkeuring te doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.