Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 15 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Vraag tweedehands auto’s blijft groeien: mei was recordmaand

Tweedehands auto’s zijn populairder dan ooit, zo blijkt opnieuw uit een onderzoek van AutoScout24. Al sinds de coronatijd blijkt er een enorme vraag te zijn naar tweedehands auto’s, dusdanig veel dat mei voor het autoplatform als een recordmaand de boeken in is gegaan.

Voor het onderzoek heeft AutoScout24, het bekende online autoplatform voor gebruikte en nieuwe auto’s, 877 Nederlanders gevraagd naar onder andere hun (online) koopgedrag en hoe het coronavirus hun reisbehoeften heeft veranderd. 63,6 procent van die ondervraagden geeft aan het liefst in deze coronatijd een tweedehands auto te kopen. Slechts 20,2 procent zegt liever een nieuwe auto te kopen.

Het leasen van een auto is minder populair. 11,9 procent van de ondervraagden zou daaraan willen beginnen. Het delen van een auto komt met 2,3 procent amper voor.

Miskoop

De ondervraagden kregen ook de vraag waar zij in eerste instantie op letten bij de aanschaf van een auto. Voor de meesten is dat – niet verrassend – de vraagprijs. Bijna drie kwart van de respondenten (77,2 procent) geeft aan dat dat het belangrijkste aspect bij een occasion is. Dat wordt gevolgd door de kilometerstand met 64 procent en de staat van de auto met 58,2 procent. De kleur (14,5%) en het aantal pk (12,5%) zijn van minder groot belang voor de autokoper.

Tweedehands auto Occasions

Wel zegt maar liefst 91,3 procent de auto het liefst via een erkend autobedrijf te kopen. Bij de aankoop zelf is het imago van een auto met 45,5 procent belangrijker dan de mening die vrienden hebben, dat op 41,6 procent staat. De invloed van reclame valt met 8,7% procent laag uit. 52,9 procent van de respondenten denkt over voldoende kennis te beschikken om een goede aanschaf te doen. Een op de vijf geeft toe ooit een miskoop te hebben gedaan.

Meer occasions dan ooit

De enorme vraag naar occasions wordt niet alleen bevestigd door dit onderzoek waar net geen 900 Nederlanders aan meewerkten. In 2020 was de vraag naar occasions al enorm en in de eerste vijf maanden van 2021 zijn er zelfs meer occasions verkocht dan ooit tevoren, bleek uit cijfers van Bovag. In de eerste vijf maanden van 2021 verkochten autobedrijven 561.100 gebruikte personenauto’s. Vorige maand werden 123.629 occasions afgeleverd. Dat was een absoluut record voor de maand mei en ook nog eens 11 procent meer dan mei 2020.

Eindelijk: registraties van nieuwe auto’s trekken weer aan

Begin dit jaar was er nog een dip in de verkoop van (tweedehands) auto’s omdat showrooms vanwege de coronamaatregelen noodgedwongen dicht moesten blijven. Sinds de heropening begin maart verkoopt de vakhandel maandelijks circa 120.000 tweedehands personenauto’s.

Niet alleen auto’s

Niet alleen de verkoop van tweedehands auto’s gaat hard dit jaar. Ook tweedehands campers en caravans zijn enorm in trek. Nederland telt nu namelijk meer campers en caravans dan ooit tevoren. Van januari tot en met mei werden maar liefst 20.141 nieuwe en tweedehands kampeerauto’s en caravans afgeleverd, bleek onlangs uit cijfers van brancheorganisatie Bovag en RDC. Dat is een toename van ruim 42 procent ten opzichte van de eerste vijf maanden van 2020.

Tot en met mei verkocht de vakhandel een recordaantal van 1655 nieuwe en 7677 tweedehands campers, in beide gevallen ruim 60 procent meer dan een jaar eerder. Vooral in de occasions zien we een enorme stijging van campers ten opzichte van caravans. Waar het dus in de eerste vijf maanden om 7677 tweedehands campers ging, ging het bij de tweedehands caravans om een aantal van 6640. Toch was dat nog wel een stijging van ruim 25 procent ten opzichte van 2020.

Autovisie ging onlangs nog in gesprek met Bovag over de nieuwste trends in de camperwereld. Toen kwam duidelijk naar voren wat dé trend van 2021 is: de buscamper. “De buscampers zijn erg in trek. Dan heb je het over een Volkswagen-busje dat je kant-en-klaar als camper uit de fabriek kan krijgen, de California. Die kost nog steeds minimaal 60.000 euro. Maar ook Fiat Ducato’s zijn populair. Gewone busjes die van binnen helemaal omgebouwd zijn tot camper. Ze zijn compact, je kan er vrijwel overal mee komen. En je hebt er geen apart rijbewijs voor nodig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.