Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 2 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Jawel: dit is de volgende gelimiteerde versie van de Abarth 695

Abarth heeft (alweer) een nieuw, gelimiteerd model van de 695 aangekondigd. Er zullen slechts 1390 exemplaren van de Abarth 695 Esseesse Collector’s Edition gemaakt worden.

De 695 is een van de weinige juweeltjes van Abarth, gezien het sterk uitgedunde modellengamma van Fiat. Onder die 695 staat de 595, waar het merk vier versies van maakt: de 595, 595 Pista, 595 Turismo en ten slot nog de 595 Competizione. En omdat het nog te vroeg is met een elektrische versie te komen, presenteren de Italianen een vernieuwde en gelimiteerde versie van de 695. Hij heet de Esseesse Collector’s Edition, die van een aantal upgrades is voorzien.

Gewichtsreductie

Zo heeft-ie een aluminium motorkap, die volgens Abarth 25 procent lichter is dan een regulier exemplaar. Dat is ook precies een van de belangrijkste elementen waar de autofabrikant zich op gericht heeft: gewichtsreductie. Niet dat het uiteindelijk een groot verschil maakt ten opzichte van de 595 Competizione. De 695 Esseesse is namelijk slechts tien kilo lichter dan die 595.

Spoiler der spoilers

Aan de achterzijde zien we misschien wel de grootste wijziging: de spoiler. Die ‘Spoiler ad Assetto Variabile’, zoals ze ‘m bij Abarth noemen, is een opvallende verschijning. Geen subtiele, lichtgebogen aerodynamische toevoeging, maar met een extreme hoek. Zo staat-ie er overigens niet altijd bij. De spoiler is namelijk in te stellen van een hoek van 0 graden tot een maximum van 60 graden.

Ook hier speelde gewicht een rol, al zorgt het met name voor meer neerwaartse kracht. Als je de 695 Esseesse tot de 200 km/h doortrekt, zal de spoiler op de extreemste hoek je tot 42 kg meer downforce moeten opleveren. Kortom, het bochtenwerk moet dan beter gaan. Mocht je een hogere topsnelheid willen bereiken, dan zet je ‘m weer terug naar 0 graden. Dan loopt de spoiler mee met de daklijn en zorgt-ie voor zo min mogelijk luchtweerstand.

Helemaal nieuw is de spoiler overigens niet. Abarth plakte ‘m ook al op een van de vorige gelimiteerde 695’s, ter ere van de 70ste verjaardag van het merk.

Abarth 695 Esseesse

Mocht je de 695 Esseesse ondanks de motorkap en spoiler nog niet kunnen onderscheiden van de andere 695’s, dan heeft deze nog een aantal andere kenmerken. De 695 Esseesse is zo te herkennen aan de witte spiegelkappen, strepen op de flanken en de 17-inch wielen. Binnenin is in de stoelen nog op ‘subtiele’ wijze een 695 gestikt, net als de ondertitel ‘one of 695’.

Zelfde motor in de Abarth 695

Verder vinden we onder de motorkap opnieuw de 180 pk sterke motor die ook al in de vorige 695 lag. Deze 1.4 T-Jet motor is goed voor 250 Nm en een topsnelheid van 225 km/h – uiteraard als de spoiler is afgesteld op 0 graden. Sprinten van 0 tot 100 km/h gebeurt in 6,7 seconden. Standaard heeft-ie een handgeschakelde zesbak, al kan je er ook voor kiezen om er een sequentiële schakelbak in te leggen.

Abarth 695 Esseesse

Abarth maakt in totaal 1390 stuks van de 695 Essesse Collector’s Edition. Dat aantal klinkt misschien als nattevingerwerk, maar er is zeker wel over nagedacht. Het merk zal namelijk de auto in twee verschillende kleuren uitbrengen, verdeeld over 695 stuks in Scorpion Black en 695 in Campovolo Grey. De Abarth 695 Esseesse Collector’s Edition staat na de zomer bij de Nederlandse Abarth-dealer. De vanafprijs bedraagt 43.265 euro, inclusief btw en bpm.

Niet het eerste speciale model

Het is niet voor het eerst dat Abarth een speciale editie van de 695 op de markt zet. Eerder bracht het al de zeer opvallende 695 Rivale uit. Een ‘ultra-limited edition’, zoals zij dat zelf noemden, van slechts 350 exemplaren ter ere van de 175ste verjaardag van…jawel, botenbouwer Riva. Net als bij de 695 Esseesse werden toen ook die 350 stuks ‘door midden gezaagd’. De ene helft, 175 stuks dus, betrof de hatchback, de andere helft was een cabriolet.

170612_abarth_695-rivale_13

Allemaal zijn ze te herkennen aan hun carrosserie in Riva Sera Blue en Shark Grey, met daartussen een lichtblauwe dubbele streep (geïnspireerd op het nieuwe Riva-jacht, de 56 Rivale). De deurgrepen en kofferklep zijn afgewerkt met chroom. In het interieur van de 695 Rivale vinden we vooral veel blauw leer. Qua specificaties verschilt deze Rivale niet van de Esseesse.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.